10. do 14. studenoga 2008. – studijsko putovanje u Nizozemsku

U okviru CARDS Twinning 2004 projekta „Reforma azila II“ organizirano je studijsko putovanje u Kraljevinu Nizozemsku. Cilj putovanja bio je upoznavanje predstavnika Povjerenstva za azil i predstavnika Upravnog suda Republike Hrvatske sa sustavom azila u Nizozemskoj.

Hrvatsku delegaciju činili su predsjednik, članovi i zapisničar Povjerenstva za azil: Vanja Pudić, Branka Žigante Živković, Branka Arlović, Zlata Durđević, Ivana Franjić, Zoran Burić te sudski savjetnici Upravnog suda RH Dario Badovinac i Lidija Prica. Delegaciju je pratila prevoditeljica Christina Budimir.

Studijsko putovanje obuhvatilo je prezentaciju cjelokupnog postupka za tražitelje azila u Nizozemskoj, počevši od postupka pred Službom za imigraciju i naturalizaciju Ministarstva pravosuđa, koja kao prvostupanjsko tijelo odlučuje o zahtjevu za azil, zatim postupak pred Okružnim sudom u Amsterdamu kao drugostupanjskom instancom, te Državnim savjetom kao zadnjom instancom.

Organiziran je posjet prijavnom centru za tražitelje azila u zračnoj luci Schiphol kod Amsterdama, detencijskom centru u Alphen aan den Rijn, te Službi za imigraciju i naturalizaciju u Rijswijku i den Boschu.

Sudionici su prisustvovali raspravi u predmetu azila u Okružnom sudu u Amsterdamu, a g. Teun van Os van den Abeelen, sudac Okružnog suda u Amsterdamu za sudionike je organizirao tradicionalnu nizozemsku večeru u svom domu.

U sklopu studijskog putovanja organiziran je posjet Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije, te je omogućeno praćenje suđenja generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.