25. do 31. svibnja 2008. – Studijsko putovanje

U okviru CARDS 2004 Twinning projekta “Podrška razvoju učinkovitijeg i modernijeg funkcioniranja Upravnog suda Republike Hrvatske” organizirano je studijsko putovanje u zemlje partnere Twinning projekta, Republiku Austriju i Republiku Njemačku. Cilj putovanja bio je upoznavanje sudaca i savjetnika Upravnog suda Republike Hrvatske s načinom rada upravnih sudova i nezavisnih tribunala država partnera.

Na studijskom putovanju bili su suci:

Ljiljana Karlovčan – Đurović, zamjenik predsjednika suda i nositelj druge komponente Twinning projekta,

Gordana Marušić – Babić, RTA (Resident Twinning Adviser),

Marina Kosović – Marković, nositelj prve komponente Twinning projekta,

Fedora Lovričević – Stojanović, nositelj treće komponente Twinning projekta,

Ana Berlengi Fellner, glasnogovornik suda i

Inga Vezmar Barlek, te

viša sudska savjetnica i tajnica suda Veseljka Kos i

sudski savjetnici: Ivana Horvat, Kristina Senjak i Igor Prokurica.

Uz suce i sudske savjetnike Upravnog suda Republike Hrvatske na studijskom putovanju bili su Klaus Hage, RTA od strane država partnera i Monika Lovrić, prevoditeljica.

U Beču su suci i sudski savjetnici održali sastanak s g. Jablonerom, predsjednikom Upravnog suda Republike Austrije i sucima tog suda. Na sastanku su prezentirani sistemi upravnog sudovanja i uloga upravnog sudovanja u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj. Uočene su bitne sličnosti koje proizlaze iz zajedničkog povijesnog razvoja upravnog sudovanja u obje države.

Za vrijeme boravka u Beču suci i sudski savjetnici Upravnog suda Republike Hrvatske prisustvovali su raspravama na Saveznom nezavisnom senatu za azil Republike Austrije i Nezavisnom upravnom tribunalu Republike Austrije i održali radne sastanke sa članovima navedenih nezavisnih tribunala.

Po završetku posjeta Republici Austriji suci Upravnog suda Republike Austrije i članovi nezavisnih tribunala organizirali su zajedničku večeru.

U Republici Njemačkoj suci i sudski savjetnici dobili su uvid u način rada upravnih sudova prvog stupnja, viših upravnih sudova i Saveznog upravnog suda Republike Njemačke.

G. Heinrich Rehak, predsjednik Upravnog suda u Dresdenu i nositelj treće komponente TP od strane država partnera, bio je domaćin sucima i sudskim savjetnicima Upravnog suda Republike Hrvatske u Dresdenu.

Organizirao je prisustvovanje na raspravama i očevidu na licu mjesta u predmetima Upravnog suda u Dresdenu. Također je osigurao praćenje rasprave u predmetima Socijalnog upravnog suda u Dresdenu i stručnu raspravu sa sucima tih sudova, a zatim i zajednički ručak, te je zainteresirane suce i sudske savjetnike upoznao s povijesnim dijelom grada Dresdena.

U Bautzenu su suci i sudski savjetnici prisustvovali usmenim raspravama u predmetima Višeg upravnog suda Saksonije, a nakon svake održane rasprave suci i sudski savjetnici Upravnog suda Republike Hrvatske i članovi sudskih vijeća Višeg upravnog suda Saksonije razmijenili su mišljenja u svezi stručnih pitanja koja su se pojavila u okviru pojedinog upravnog predmeta.

Na Višem upravnom sudu Saksonije održan je sastanak g. Koblera, suca i glasnogovornika tog suda i glasnogovornika Upravnog suda Republike Hrvatske na kojem su razmijenjena iskustva o načinu rada i pružanju informacija, a glasnogovornik Višeg upravnog suda Saksonije ukratko je prezentirao i web stranicu tog suda. Sastanku su prisustvovali Ljiljana Karlovčan-Đurović, zamjenik predsjednika Upravnog suda Republike Hrvatske, viša sudska savjetnica Veseljka Kos, sudska savjetnica Ivana Horvat i Klaus Hage, RTA.

U Leipzigu je g. Echart Hien, umirovljeni predsjednik Saveznog upravnog suda Republike Njemačke i voditelj Twinning projekta od strane država partnera, sucima i sudskim savjetnicima Upravnog suda Republike Hrvatske omogućio prisustvovanje na raspravama tog suda u predmetu azila i predmetu stegovne odgovornosti državnog službenika. Nakon održanih rasprava i razgledavanja zgrade Saveznog upravnog suda Republike Njemačke, g. Echart Hien proveo je suce i sudske savjetnike kroz povijesnu jezgru grada Leipziga.