Reorganizacija upravnog sudstva

Mr. sc. Ivica Kujundžić, predsjednik Upravnog suda Republike Hrvatske i Ljiljana Karlovčan-Đurović, zamjenica predsjednika, upoznali su visoke predstavnike sudbene vlasti Republike Francuske, na čelu s potpredsjednikom francuskog Državnog savjeta, g. Jean –Marc Sauvè, s temeljnim odrednicama predstojeće reorganizacije upravnog sudstva.

Na Hrvatsko-francuskom pravnom simpoziju, koji je održan u Splitu 22. i 23. listopada 2007., u izlaganju zamjenice predsjednika istaknuta je nužnost uvođenja dvostupanjskog sudovanja u upravnim sporovima.

U cilju usklađivanja upravnog sudovanja s tečevinama Europske unije, te ispunjenja jamstava sadržanih u odredbi članka 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, uvođenje prvostupanjskih upravnih sudova osigurat će provođenje usmene rasprave pred sudom i dostupnost suda građanima. Predstojeće promjene uvelike će doprinijeti efikasnosti, decentralizaciji i transparentnosti upravnog sudovanja.

Potpredsjednik Državnog savjeta Francuske, Jean-Marc Sauvè, pozitivnu ocjenu i potporu reorganizaciji izrazio je ministrici pravosuđa, Ani Lovrin.

„Vjesnik“ od 14. veljače 2008. objavljuje:

„PRAVOSUĐE

Francuska poduprla hrvatsku reformu

PARIZ – Ministrica pravosuđa Ana Lovrin u srijedu se u Parizu prvog dana 4. konferencije ministara pravosuđa država članica Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) susrela s potpredsjednikom francuskog Državnog vijeća Jean-Marcom Sauvèom koji je pozitivno ocijenio reformu pravosuđa u Hrvatskoj, izjavila je glasnogovornica Ministarstva Vesna Dovranić. „Potpredsjednik Državnog vijeća Sauvè pozitivno je ocijenio reformu pravosuđa u Hrvatskoj i izrazio potporu reformi upravnog sudstva, rekavši kako je Francuska spremna pomoći“ u tim procesima, rekla je Dovranić. Ministrica Lovrin je u razgovoru na rubu toga sastanka sugovornika izvijestila o reformi upravnog sudstva u Hrvatskoj, kao jednom od prioriteta reforme pravosuđa. (Hina)“