salicilna kiselina

Kemijski spoj koji se učestalo koristi u preparatima za kožu i kosu je salicilna kiselina. To je hidroksilna kiselina koja se javlja kao kristal i karakterizira je slaba topljivost u vodi. Također je glavna sirovina u proizvodnji acetilsalicilne kiseline, koja je glavni sastav aspirina.

Važnu ulogu ima i u razvoju biljaka jer kao biljni hormon sudjeluje u procesima fotosinteze, transpiraciji i apsorpciji iona.

Može se dobiti hidrolizom aspirina ili pomoću biosintetičkog procesa.

Poznato je odavno da salicilna kiselina učinkovito djeluje u borbi protiv akni, prištića i mitesera. Djeluje kao temeljiti čistač kože, odstranjujući nečistoće i ljuskice, poput peruti. No, njezino djelovanje može biti previše agresivno, tako da valja znati kako ju ispravno koristiti.

U prekomjernoj količini, salicilna kiselina može biti otrovna.

Gdje se koristi salicilna kiselina

Salicilna kiselina je jaki antiseptik i koristi se u medicini već stoljećima. Također se nalazi u preparatima za suzbijanje virusnih bradavica, žuljeva i brojnih drugih kožnih bolesti. Zajedno s ostalim salicilatima, dodatno se koristi kod proizvodnje ljepila, smole, fungicida, boja i drugih lijekova.

Grana medicine kao što je dermatologija također broji razna otkrića po pitanju salicilne kiseline.

seboroični dermatitis

Uspješan je suradnik u borbi s peruti i seboroičnim dermatitisom, pa se zgodno našla kao glavni sastojak mnogih šampona.

Šampone sa salicilnom kiselinom je dobro koristiti jednom tjedno. Ne češće od toga, jer može imati kontraefekt na kožu i kosu.

Također je važno znati da pranje kose sa šamponom od salicilne kiseline nije isti proces kao pranje s regularnim šamponom.

Nakon što ste dobro smočili kosu, šampon sa salicilnom kiselinom treba nanijeti na tjeme i to temeljito. Ne dirajte vrhove, ne trljajte smjesu na kosi, nego pustite 5 minuta da tako stoji. Prije ispiranja utrljajte malo šampona na vrhove i temeljito isperite.

S obzirom da nije baš topljiva u vodi, šampone s ovom kiselinom treba jako dobro isprati. Ako ostanu tragovi na kosi i nakon pranja, isti će učiniti kosu prljavom prije vremena, a mogla bi se pojaviti i nepoželjna perut.

Znate li što je seboroični dermatitis?

Ovaj dermatološki poremećaj je jako sličan peruti. Manifestira se na jednak način, kao ljuskice, no za razliku od peruti koja je često znak suhog tjemena, ljuskice nastale seborejom su uzrok masne kože i vlasišta.

seboroični dermatitis

Uz to, seboreja se, osim na tjemenu, može pojaviti iza ušiju i na donjem dijelu vrata,

Postoje i stanja kože kod kojih se ova moćna kiselina ne preporučuje. To su slučajevi psorijaze i kod opadanja kose.

Specifično stanje kao što je psorijaza nastaje zbog pretjerane proizvodnje kožnih stanica, što čini salicilnu kiselinu beskorisnom. Jednako je kod opadanja kose. Ukoliko primijetite neravnomjeran pad kose, savjetujemo da se konzultirate s dermatologom.

Naime, nije dokazano da salicilna kiselina pomaže kod ovih stanja. Ono što je dokazano je da pospješuje zdravi rast kose, kao i kod čišćenja lica od nepoželjnih tragova.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)