teleskopska vodilica

Dijelovi alata bez kojih se danas teško može zamisliti proizvodnja namještaja, uređaja i aparata su teleskopske vodilice i linearni ležajevi. Gdje možete naći oboje po povoljnim cijenama i na što treba obratiti pažnju pri kupnji, donosimo u nastavku teksta.

Teleskopske vodilice

Vodilice su dio pokućstva koji rijetko vidimo golim okom, a omogućuje pravocrtno gibanje nepomičnog dijela pokućstva prema pomičnom. Najjednostavniji primjer bi bile ladice, jer bez vodilica ih ne bi bilo moguće otvoriti i zatvoriti.

teleskopske vodilice

Ladice koje je virtualno nemoguće zalupiti koriste teleskopske vodilice s mekim zatvaranjem. Pri samom kraju zatvaranja, mehanizam omogućuje da ladica uspori, te na taj način čuva vaš namještaj od oštećenja.

Sve teleskopske vodilice na jednom mjestu možete pronaći u najbolje opremljenom web shopu, Tuli.hr (https://www.tuli.hr/linearna-tehnika/teleskopske-vodilice). Povoljne cijene, besplatna dostava i korisnička podrška na raspolaganju svim kupcima su razlozi zašto se stručnjaci opredjeljuju za Tuli shop.

Što su linearni ležajevi i za što se koriste?

Na tržištu je moguće naći veliki broj različitih ležajeva koji se koriste u razne svrhe. Tako su i linearni ležajevi našli svoje mjesto u većini industrijskih poslova. Linearni ležajevi su jako traženi do te mjere da su proizvođači i njihovi znanstvenici proveli istraživanje kako bi se došlo do najpoželjnijeg mogućeg modela. Najpoželjniji linearni ležajevi su dugovječni i spremni za uporabu dugi niz godina.

linearni ležajevi

Linearni ležajevi bi trebali imati veliki kapacitet opterećenja a maksimalni kapacitet se može ostvariti opterećenjem raspoređenim ravnomjerno na svim dodirnim točkama u istom trenutku. S obzirom da se linearni ležajevi mogu okretati i oko osovine, raspored opterećenja može varirati ovisno o pokrivenim dodirnim točkama, te samim time varira i opterećenje koje linearni ležajevi mogu podnijeti.

Razina opterećenja je samo jedan od faktora koji mogu utjecati na dugovječnost linearnog ležaja.

Što može utjecati na dugovječnost linearnih ležajeva?

Faktori koji mogu utjecati na njihov vijek su očekivana putna dugovječnost, kratki takt i tvrdoća osovine. Linearni ležajevi, za razliku od drugih vrsta ležaja ne zahtijevaju posebnu vrstu osovine. Mogu se koristiti različite osovine izrađene od različitih materijala.

Na dugovječnost linearnih ležajeva također može utjecati temperatura i devijacija pri obavljanju posla. Na sreću, većina proizvođača nudi razne korekcije kod svih faktora.

Vrste linearnih ležajeva

Linearni ležajevi se dijele na pomične i nepomične. Pomični obično koriste pogon te se zato zovu i motorizirani ležajevi. Oni nemotorizirani se dodatno nazivaju klizni ležajevi i valjkasti klizači.

Motorizirani linearni ležajevi se smatraju naprednijima jer omogućuju kretanje na više od jedne osi. Općenito, linearni ležajevi, ne zahtijevaju posebne vrste osovine, te se one mogu izraditi od bilo kojeg materijala.

Kuglični linearni ležajevi ostvaruje pravocrtno gibanje uz pomoć kuglica koje se konstantno vraćaju u zonu pod pritiskom.

Linearni ležaj s nosačem je ležaj koji sadrži platformu nosača. Mobilnost ove strukture je omogućena uz pomoć čak 4 lanca kuglica koje vrše efekt valjanja. Kuglice se pritom međusobno guraju te na taj način proizvode valjanje duž prstenastih utora.

Sve vrste linearnih ležajeva po najpovoljnijim cijenama i uvjetima dostave možete pronaći na stranicama Tuli.hr (https://www.tuli.hr/linearna-tehnika/linearne-cahure-okrugle-vodilice/linearni-lezajevi-cahure).

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)