vitamini i probiotici

Vitamini i minerali bi trebali imati posebno mjesto u našoj prehrani. Možemo primijetiti kako se danas hrana proizvodi i obrađuje u puno kraćem roku nego u prošlosti. Ubrzana obrada hrane je nažalost dodatno opteretila tlo na kojem ju uzgajamo, što je rezultiralo  ukloniti hranom bez važnih nutrijenata, minerala i vitamina. Zato se danas ljudi opredjeljuju za dodatke prehrani, koji pomažu revitalizirati tijelo i održati poželjnu razinu pozitivnih čimbenika u našem organizmu. Dodatak prehrani ne znači da se previše jedete nego da uz pomoć suplemenata pomažete što bolju apsorpciju elemenata važnih za zdravlje i općenitu imunološku sliku.

vitamin d3

Svi smo čuli za vitamin D. To je vitamin iz sunca, odnosno vitamin koji sami proizvodimo uz pomoć sunčevog svjetla, a proizlazi iz kolesterola koji se nalazi u našoj koži. Vitamin D dodatno pomaže kod:

  • zdravlja zubi i kostiju
  • podjele stanica
  • rada mišića
  • održavanju normalne razine kalcija u krvi
  • pravilne apsorpcije kalcija i fosfora u krvi

Razne vrste Vitamina D

Vitamin D se može kategorizirati na nekoliko načina. Prvo da objasnimo koliko vrsta ovog vitamina postoji. Dostupne verzije ovog vitamina su D2, još poznat kao ergokalciferol i D3 odnosno kolekalciferol. Naša koža u doticaju s ultraljubičastom svjetlosti proizvodi upravo D3, koji je i učinkovitiji od D2. Vitamin D2 je biljnog podrijetla, a D3 nalazimo u ribi, jajima, jetri i nekim vrstama lišajeva. Među najpoznatijim izvorima vitamina D3 je upravo sobov lišaj ili Cladonia Rangiferina. Sobov lišaj se koristi još od 15.-og stoljeća a radi se o smjesi algi i gljivica, koji u simbiozi, tvore savršenu prehranu za sobove. Vrlo je otporan na hladnoću i može dugo preživjeti bez vode.

 

Vitamin D3 u kapsulama – dodatak prehrani prirodnog podrijetla

vitamin d3

Suplement koji je važan kao Vitamin D3 možete pronaći u raznim oblicima u ljekarnama i biljnim drogerijama, od kojih ističemo prah, šumeći oblik i onaj u kapsulama. Možete ga pronaći i u namirnicama provjerenog ekološkog i organskog podrijetla. Takve namirnice znaju biti cjenovno zahtjevnije od dodatka prehrani, zato se velika većina opredjeljuje baš za suplemente Vitamina D3 u obliku kapsula provjerenog podrijetla. Jedan takav proizvod je također Malinca Veganski Vitamin D3 (https://www.malinca.hr/vitamin-d3.html) koji dolazi u pakiranju od 60 kapsula. Preporučena dnevna doza je dvije kapsule dnevno. Bilo da se radi o većem nedostatku vitamina D3 ili zanemarivom, dvije kapsule dnevno će uredno održavati poželjnu razinu D3 u krvi.

Najčešći znakovi da vam nedostaje D3 su anemija, blijedost u licu i neizlječivi umor. Uz Malinca veganski vitamin D3, preporučamo i probiotike koji u simbiozi s D3, obnavljaju probavni sustav i održavaju urednu crijevnu floru.

Što su probiotici?

Živi mikroorganizmi koji u dovoljnoj količini imaju povoljan utjecaj na zdravlje organizma. Drugi naziv na koji ćete naići je dobre bakterije ili imunobiotici. Uloga koju imaju probiotici je uspostava ravnoteže dobrih i loših bakterija u našem crijevnom sustavu. Crijevna mikroflora se može poremetiti uslijed konzumacije antibiotika, raznih poremećaja, stresa, prekomjerne konzumacije alkoholnih pića ili izlaganjem ranim toksinima. Čak i prekomjerna upotreba antibakterijskih sapuna može imati nepovoljan utjecaj na njihovu ravnotežu.

probiotici

Jedna od najvećih zabluda je da probiotici mijenjaju uništenu crijevnu floru. Oni zapravo stvaraju zamjenske kolonije koje pomažu organizmu obavljati funkcije koje inače radi prirodna crijevna flora. Na taj način, naša prirodna crijevna flora ima prostora za obnoviti se, dok kolonije rade za nju. Tada nastupa zamjena obnovljene crijevne mikroflore s kolonijama.

Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus, zbog povoljnog učinka u slučaju proljeva, konstipacije pa čak i gljivičnim oboljenjima kao što je Candida Albicans. Dokazano je također da probiotici povoljno utječu na regulaciju kolesterola u krvi, prevenciju karcinoma debelog crijeva te poboljšavaju imunološki sustav. Dobri su pomagači kod simptoma alergije i drugih vrsta infekcija, pogotovo infekcije mokraćnog sustava.

Od poznatih lako dostupnih namirnica, probiotičko djelovanje imaju jogurt, kobasice, sir, kefir i kiseli kupus. Pri proizvodnji navedenih namirnica se već dugi niz godina koriste bakterije mliječnih kiselina, koje su prepune probioticima.

Imunobiotici koji sadrže 100% čiste mikrobiološke kulture

Imunobiotici (probiotici) koje proizvodi Malinca (https://www.malinca.hr/probiotici.html) se sastoje od 16 jedinstvenih mikrobioloških sojeva koji po jednoj kapsuli pružaju čak 20 milijardi živih kultura. Dolaze u obliku DR HPMC kapsule koja se aktivira tek kad stigne u crijeva. Njihove mikročestice prašine su presvučene posebnim slojem, putem mikrokapsulacije koja povećava stabilnost mikrobioloških kultura. Osim što održavaju stabilnost kultura, probiotici sadrže i hranu za mikrofloru u obliku fruktooligosaharida i biljnog inulina. Otporni su na kiselinu i žuč, te u skladu s prirodno ekološkim načinom proizvodnje, povoljni za vegane i vegetarijance. Ne sadrže umjetne aditive, šećer i bojila.

Preporučena doza je 1 kapsula dnevno, neposredno prije jela, koje će se potom pobrinuti da kapsula dođe u crijeva što prije.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)