kompostiranje

Kompost je proizvod koji nastaje postupkom pretvaranja biljnog otpada u lako probavljivo gnojivo organskog podrijetla. Sami proces može trajati do godinu dana, zato u nastavku donosimo praktične načine kako ubrzati sami proces, a da pritom ne žrtvujete kvalitetu samog komposta.

kompostiranje

Tehnike koje možete koristiti za ubrzati kompostiranje će uspješno skratiti proces na svega 3-4 mjeseca.

 

Faze kompostiranja

Postoje 3 faze kompostiranja. Faza razgradnje, pretvorbe i izgradnje.

Prije nego krenete s prvom fazom, važno je također znati što su predjela za kompostiranje.

Kompostiranje možete ubrzati dodavanjem predjela, prije prve faze odnosno faze razgradnje.  Predjela za kompostiranje su cjepiva i aktivatori, koji pomažu ubrzati proces. Dostupna su u većini trgovina a sadrže posebne sojeve aerobnih bakterija koje pomažu ubrzati razgradnju organskih tvari.

Njihov zadatak je osigurati pravi omjer ugljika i dušika te regulacija temperature komposta.

Pripravci kao što su Active Composer, su vrlo dobri zato što imaju dvostruko djelovanje. Osim što ubrzavaju proces kompostiranja, dodatno ga obogaćuju dušikom, koji je vrlo vrijedan prilog biljkama.

Ovaj aktivator se posebno preporučuje ako se odlučite za organski kompost materijalom koji je inače siromašan dušikom. Materijali takve vrste su obično piljevina, kore stabla, slama, suhe grančice i lišće.

 

Kako ubrzati kompostiranje na prirodan način?

Osim što možete dodati pripravke i predjela kemijskog podrijetla, također možete i sami pripraviti mješavine koje će pomoći donijeti brze rezultate.

Biodinamički biljni pripravci se mogu dodati na hrpu koju ste odlučili pretvoriti u kompost. Iste biljke koje se koriste za ubrzanje procesa se koriste i kao dekocija, infuzija ili ekstrakt.

Biodinamički pripravak od kamilice možete pripremiti na sljedeći način:

  • U 1 litri vode skuhati otprilike 2 žlice suhog cvijeta kamilice. Nakon što se pripravak ohladi, procijedite ga i čuvajte na hladnom i mračnom mjestu. Ovaj pripravak možete koristiti za zalijevanje komposta tokom ljeta, u razmaku od nekoliko dana.

Pripravak od maslačka je također lako dostupan recept, a može se raditi od svježih ili suhih cvjetova maslačka:

  • Ako koristite svježe cvjetove maslačka, potrebno je do 200 g (20 g suhog svijeća maslačka će biti dovoljno za jednaki učinak), prelijte ih litrom vode i ostavite 24 sata. Ovaj ekstrakt je najpovoljniji za jesenje mjesece, a koristi se jednako kao i pripravak od kamilice – za zalijevanje komposta.

Zreli kompost za ubrzanje procesa možete koristiti uz dodatak dušičnog gnojiva. Ovaj pripravak također možete napraviti sami. Važno je samo imati dio zrelog komposta pri ruci. U omjeru 1:7 preliti zreli kompost vodom i ostaviti 12 sati. Potrebno je mješavinu pomiješati nekoliko puta unutar vremenskog okvira.

Prije nego ćete ovim pripravkom zaliti kompost možete dodati amonijev sulfat u mješavinu, za još bolje rezultate.

kompostiranjeKako ubrzati kompostiranje uz pomoću vrtnih glista? Kompostiranjem glista nastaje vermikompost ili biohumus. Ako se pitate kako ćete uloviti gliste, one će svojevoljno same naći kompost, pogotovo ako u isti dodate slatke sastojke, kao što su ostaci voća. Gliste su odličan suradnik pri kompostiranju jer one prave tunele unutar nagomilane hrpe i time povećavaju oksidaciju. Na taj način se izbjegava truljenje organskih ostataka i neugodni kiselkasti mirisi. Inače je poznato da gliste jedu samo mrtve biljne ostatke koje putem probavnog trakta pretvaraju u gotove agregate tla.

Termokomposter također možete koristiti za ubrzanje procesa kompostiranja. To je plastična posuda unutar koje je visoka temperatura. Uz povišenu temperaturu, sunce će dodatno zagrijati posudu što ubrzava razgradnju materijala. Proces propadanja i truljenja je ograničen, upravo zbog otvora na zidovima posude, jer osiguravaju ventilaciju. Dodatna pogodnost korištenja termokompostera je konstantna vlažnost, a sve ove stavke zajedno će osigurati do 70% brži proces nego u tradicionalnim posudama za kompostiranje.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)