mast za podmazivanje ležajeva

U strojarstvu je poznato da ležaj služi kako bi se prenosili ili vodili elementi ili pokretni dijelovi stroja. Glavna podjela ležajeva se grana na kuglične i klizne ležajeve (https://www.tuli.hr/lezajevi/klizni-lezajevi-ravni), dok se klizni dodatno dijele na radijalne i aksijalne ležajeve, ovisno o performansama i načinu rada. Ono što nikako ne možete zanemariti u ovom slučaju su masti odnosno maziva koja moraju biti redovito nanesena na ležaj, neovisno o kojoj vrsti se radi.

Mast ili mazivo za ležaj je stavka bez koje ne možete niti krenuti s radovima, jer prije prvog pogona ležaja – glatka površina na kojoj će kliziti materijal mora biti izdašno podmazana. Osim toga, prije svakog sljedećeg korištenja, potrebno je nanijeti mast ili mazivo nanovo. U nastavku teksta vam donosimo sve što trebate znati o funkciji kliznih ležajeva i kako pronaći odgovarajuću mast za podmazivanje.

sjdf

Specifikacije maziva koje trebate znati unaprijed

 Kako bismo bolje objasnili proces pronalaženja odgovarajućeg maziva za vaš ležaj ili ležajeve, prvo treba istaknuti kako se ovdje ne radi o bilo kojoj masnoj smjesi. Kvalitetna maziva za dijelove alata i uređaja će držati materijal duže kvalitetnim. Tu potrebu su prepoznali stari Egipćani još prije 3000 godina, kad su sami radili mast za podmazivanje osovina na kočijama. Njima je bilo jasno da će kočije duže izdržati ako ih redovito održavaju. Jednako je s vašim uređajima i alatom. Masti za podmazivanje ležajeva imaju udio mazivog dijela od samo 80%. Ostalo su aditivi, zgušnjivači i bazno ulje. Mast koju izaberete bi trebala imati visoku razinu viskoznosti.

NLGI oznaka je oznaka za vidljivu viskoznost

 Kad birate mast za podmazivanje ležajeva treba paziti na: temperaturu kapljišta, tip zgušnjivača, NLGI oznaku (National Lubrication Grease Institute), viskoznost baznog ulja, oksidacijsku stabilnost, temperaturno područje i druge detalje, od kojih su navedeni najvažniji.

NLGI oznaka može biti klasificirana brojevima od 1-6. Masti se na ovaj način razvrstavaju po svojoj tvrdoći. NLGI 0 je vrlo mekana mast a NLGI 6 je kruta mast. Ova oznaka ne znači isto što i viskoznost baznog ulja, a upravo tu najčešće nastaju greške pri odabiru. Dapače, mast može imati visoku NLGI oznaku a nisku viskoznost. Kad govorimo o viskoznosti kao o poželjnoj karakteristici, odnosi se na viskoznost baznog ulja u masti.

Druga važna stavka je konzistencija masti, koja pak ovisi o korištenim zgušnjivačima, aditivima i viskoznosti baznog ulja. Bazno ulje možemo još nazvati i sredstvo podmazivanja. To je sastavni dio masti i razlikujemo ih na osnovu njihove temperaturne stabilnosti, korozijske zaštite i oksidacijske stabilnosti. Mineralno bazno ulje – ima pruža odličnu antikorozijska zaštitu ležaja, može prenijeti i veća opterećenja i djeluje na relativno malom temperaturnom području. Sintetičko bazno ulje – je oksidacijski stabilno i djeluje pri većem temperaturnom području. Silikonska bazna ulja (perfloropolietri) – djeluju na širokom temperaturnom području, i poznato je da su manje podudarajuća s aditivima te ne pružaju otpor koroziji. Neovisno o tome svejedno mogu imati visoku razinu NLGI oznake.

Prava mast za podmazivanje će produžiti vijek kliznom ležaju

 Kad radite nešto u svom domu ili pod vašim uvjetima, uvijek imajte na umu da će pravilna zaštita vaših alata i strojeva im pružiti duži vijek. Nekad ta sredstva koštaju malo više, što u konačnici nije velika razlika ako usporedite s novim dijelovima za vaš stroj.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)