Ako patite od povremene boli u leđima, vjerojatno odgađate trenutak kad ćete se posvetiti leđima u potpunosti. Jeste li znali da bol u leđima, povremena ili stalna, znači da je odavno bio idealan trenutak za početi.

Imajući to na umu, odlučili smo vam opisati 5 vrhunskih vježbi koje možete raditi bilo kad i bilo gdje. Osim što će pomoći kod smanjenja boli u donjem dijelu leđa, ove vježbe će povećati fleksibilnost vašeg tijela i to do neprepoznatljive razine.

5 vježbi koje ćemo navesti su vježbe Joge. To je disciplina koja postoji duže od bilo koje druge na Zemlji, a osim tjelesnog zdravlja poboljšava i ono mentalno. Odnosno bolje rečeno, pomaže ujediniti našu mentalnu i fizičku stranu.

Ono što je okosnica svih ovih vježbi je disanje. Ujednačeno, duboko disanje koje osigurava dovoljno kisika svim našim unutarnjim organima.

Mačka-Krava

Mačka – Krava je najmanje što možete učiniti za dobrobit svojih leđa na dnevnoj bazi. Znači – najmanje. Nekoliko ponavljanja ove vježbe će povećati fleksibilnost donjeg dijela leđa i olakšati čak i sjedenje.

mačka kravaNamjestite se na sve 4, leđa ravno odnosno u neutralnom položaju i udahnite duboko. Na izdah otpustite redom trticu i leđa u položaj prema stropu i osjetite kako vam se šire lopatice na leđima. Trbuh aktivirajte koncentracijom na disanje. Nakon izdaha trbuh bi trebao biti što više stisnut prema leđima.

Golub

Iz istog početnom položaja – dapače odmah nakon vježbe Mačka – Krava, možete se pripremiti za sljedeću vježbu koju zovemo Golub.

Znači sa dlanovima i koljenima na podu, u jednom pokretu podignite nogu i namjestite je u ravnini (koliko fleksibilnost dopušta) s dlanovima, odnosno okomito na prostirku. Stražnju nogu ispravite i pokušajte sa svakim izdahom zgrčeni kuk što više približiti tlu, a da ne mijenjate osnovnu formu. Ako vam treba malo više napora spustite gornji dio tijela na tlo i ispružite ruke u daljinu. Dišite duboko i ponovite na suprotnoj strani.

Trbušni twist

trbušni twistKad ste na leđima podignite oba koljena na prsa. Pokušajte zagrliti koljena s tim da leđa moraju biti na tlu u cijelosti, pa čak i donji dio. Ruke raširite u stranu i prebacite koljena u kukovima na jednu stranu – bez naglih pokreta ili trzaja. Glavu usmjerite u suprotnom smjeru od koljena i dišite duboko. Ponovite na suprotnoj strani.

Kroz Ušice Igle

Dok ste na leđima, jednu nogu ispružite u vis a drugu zgrčite u koljenu sa stopalom što bliže gluteusu. Leđa su u potpunosti na tlu. Ispruženu nogu savijte u koljenu i u obliku broja 4 namjestite na koljeno suprotne noge. Provucite ruke oko zgrčenog koljena i povucite noge u toj pozi prema prsima. Ovu vježbu možete izvoditi podignute brade ili spuštene glave, jedino je važno da su leđa na podu u svakom trenutku. Duboko dišite i ponovite na drugoj strani.

Most

Malo koji trening Joge dolazi bez ove vježbe. Osim što će pomoći kod fleksibilnih leđa, ova vježba jača mišiće gluteusa i stražnjih bedara.

mostLezite na pod i podignite koljena. Stopala približiti što više gluteusu. Na udah od trtice počnite pomalo dizati kralježnicu s poda, kralježak po kralježak. Kad je podignuta u cijelosti zadržite dah na trenutak i na izdah polako spustite kralježnicu u početni položaj.

Redovite izvodite ove vježbe i zaboravite na bol u leđima koja vas je dosad kočila u svakodnevnom životu.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)