sukulente

Sukulenti je grupni naziv za biljke koje u svojim listovima zadržavaju velike količine vode. Ovo je također funkcija koja im pomaže izdržati periode velike suše.

Specifično za uzgoj sukulenata je to da im je potrebno vrlo malo vode i zalijevanja. Dolaze u svim bojama te su zato najpopularniji izbor za kućne ukrasne biljke.

Sukulenti, iako slični kaktusima, zapravo nisu iz porodice kaktusa. Detalji koji će vam pomoći da razlikujete kaktuse i sukulente su lako uočljivi.

Dok kaktus ima dijelove koji podsjećaju na jastučiće iz kojih vire iglice, sukulenti imaju dosta deblje listove jer se u njima zadržava voda. Listovi su također prekriveni tankim voštanim slojem, što im dodatno pomaže zadržati potrebnu količinu vode.

Najčešći primjer sukulenata su: agava, aloe vera, čuvarkuća i ostale debelolisne biljke. U nastavku donosimo savjete kako napraviti supstrat za sukulente kod kuće.

Uzgoj sukulenata

sukulente

Pojedinci vjeruju da je sukulente nemoguće ubiti. To su biljke koje zahtijevaju jako malo pažnje, te su odličan izbor i za potpune početnike. Možete ih posaditi u vanjskom dijelu vrta ili držati u teglici u kući. Savjetujemo da uvijek koristite glinene posude s drenažnim rupicama na dnu kako bi voda mogla pravilno otjecati.

Neki sukulenti su toliko mali da ih možete nekolicinu posaditi u istu glinenu teglu i kreirati mini vrt u kući.

Iako im je potrebno minimalno pažnje, valjalo bi pripremiti supstrat za sukulente, putem kojeg će dobiti sve hranjive tvari koje su im potrebne za rast.

Prije nego otkrijemo kako napraviti supstrat za sukulente, važno je napomenuti da bi za uzgoj sukulenata bilo najbolje smjestiti ih na južnu stranu prostorije, gdje će dobivati dovoljno indirektne svjetlosti. Ukoliko primijetite jedan ili više sukulenata da su narasli zamjetno više od drugih, možete ih premjestiti u mračniji dio prostorije.

Kakav supstrat je potreban sukulentima

Vrsta i kvaliteta tla je od velike važnosti kad je uzgoj sukulenata u pitanju.

Neovisno o tome sadite li ih vani u vrtu ili u kući, potrebno je osigurati suho tlo.

Sukulentima je potrebno vrlo malo zalijevanja, i dodatno zadržavaju tekućinu u svojim listovima kako bi izdržale sušu. No, ako ih posadite u vlažno tlo, napasti će ih gljivice i ostali nametnici u vrlo kratkom vremenu.

Osim suhog tla, sukulentima je potrebna adekvatna prehrana u obliku supstrata koji možete napraviti sami.

Za supstrat će vam biti potrebne hranjive tvari, zemlja, humus i treset. Sastojke možete pronaći u svakom vrtnom centru u vašoj blizini. Obratite pozornost da na traženim pripravcima piše oznaka – za sukulente.

Recept – kako napraviti supstrat za sukulente?

supstrat za sukulente

Ovisno o količini sastojaka i željenom konačnom rezultatu, gore navedene namirnice  ćete sastaviti u različitim omjerima. Zapamtite da sukulenti vole kiselo tlo.

U smjesu univerzalnog tla za biljke dodajte šljunak ili glinu te jednaki dio grubog pijeska. Najbolji pijesak za ovu priliku bi bio grubi riječni pijesak, sa zrnima ne većim od 1mm.

Supstrat možete napraviti i koristeći zemlju za biljke s grubim pijeskom pomiješano s humusom i odgovarajućim tresetom.

Najbolji primjeri ovog supstrata su:

  • zemljište iz vrta (ne prevlažno), krupni pijesak, i treset u omjeru 1/1/½
  • lisnato tlo (dostupno u trgovini), busen, krupni pijesak i treset u omjeru 2/1/1/1
  • busenasto tlo, krupni pijesak i humus u omjeru 1/1/¼.
0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)