mravi

Mravi se društvene životinje ili nametnici koji će se pojaviti na području na kojem osjete hranu. Ne čudi činjenica da ih se prvo vidi u dijelu vrta gdje se nalaze voćke ili vinove loze. Uživaju simbiotski odnos s biljnim ušima, što znači da ćete ubrzo nakon dolaska mrava najvjerojatnije primijetiti oštećen izgled biljaka i listova koji ih okružuju.

Postoje brojni načini kako se riješiti mrava, a da pritom ne oštetite ostale biljke. Važno je imati na umu da se ravnoteža flore i faune u vrtu ne smije poremetiti u vrtu. Naime, kao što ima nametnika poput mrava koji će biljke uništiti, u vašem vrtu su prisutni i organizmi koji svojim radom pospješuju rast biljaka. Za najbolji način kako se riješiti mrava u vrtu postoji veliki broj namirnica prirodnog podrijetla koju mravi ne podnose.

Preporučamo da ne koristite jaka kemijska sredstva za ubijanje nametnika, jer isti mogu promijeniti i strukturu tla, čineći ga manje povoljnim za uzgoj biljaka.

Kako se riješiti mrava na potpuno prirodan način?

Ako ste ikad probali kemijska sredstva za rješavanje mrava, pogotovo ona koja dolaze u spreju, primjetili ste da tragove spreja nakon nekog vremena treba očistiti.

No postoje i vrlo učinkoviti načini kako se riješiti mrava u vrtu prirodnim putem. Zajamčeno, svako kućanstvo ima bar jednu, ako ne i više, namirnica koje mravi ne podnose. Iste namirnice će pomoći da se riješite mrava u vrtu ili u kući, a neće uzrokovati štetu biljkama ni kućnim ljubimcima.

Upotreba jakih sredstava u kući također otrovati kućne ljubimce, baš kao i jaka sredstva za čišćenje.

Prirodni recepti za suzbijanje nametnika

cimet

Cimet – poznato je da cimet ima učinak isušivanja. Kukci naročito ne vole cimet, te bježe na blagi osjet mirisa. Pazite da ako posipate mravinjak cimetom, da isti ne dodiruje tlo u blizini ili biljke koje će biti na udaru ako vjetar zapuše.

Jednaki efekt ima korištenje vruće vode. Vruća voda je opasnost za mrave, no jednako valja pripaziti na okolinu kako ne biste opekli listove biljaka u blizini. Za najučinkovitije djelovanje, ponovite jedan od ova dva postupka 2-3 puta dnevno.

Eterična ulja – su najveći neprijatelj mrava. Naročito eterično ulje od lavande. Pomiješajte nekoliko kapi s toplom vodom i prelijte područje gdje su se nastanili mravi. Rezultati će doći u kratkom roku.

Ocat – se može koristiti na nekoliko načina pri suzbijanju mrava. Kako se riješiti mrava u vrtu pomoću octa? Možete ga pomiješati s vodom ili deterdžentom, te poprskati na područje nastanjeno mravima, ili pak direktnim izlijevanjem na mravinjak. Ocat se inače smatra za prirodni antibiotik, no i dalje može učiniti štetu biljkama zbog visoke razine kiselosti, tako da preporučamo oprez.

Citrusi – naročito limun i naranča su odlično borci s mravima. Koricu naranče ili limuna naribajte i pomiješajte s toplom vodom. Smjesu spremite u spremnik koji ima nastavak za prskanje i više puta dnevno poprskajte područje gdje se nalaze mravi.

Kako se riješiti mrava uz pomoć Sode Bikarbone

soda bikarbona

Soda bikarbona je veliki neprijatelj mravima. Ukoliko ste primijetili da su se mravi raširili po deblu stabala u vrtu, napravite smjesu od 1 litre vode, 5 grama sode bikarbone i 30 grama lanenog ulja. Smjesu poprskajte po deblu.

Ukoliko nemate lanenog ulja pri ruci, isti efekt ćete postići miješanjem sode bikarbone i šećera u prahu. Ova dva sastojka pomiješajte i pospite oko stabla i po deblu za najbolje rezultate.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)