strije

Prije nego krenemo sa savjetima kako se riješiti strija zauvijek, valja objasniti što su strije i kako nastaju. Zašto žene zovu strije – izdajničkim prugama ili tragovima? Pojavljuju li se strije i kod muškaraca?

Odgovore na sva pitanja kao i savjete kako ukloniti strije, donosimo u nastavku teksta, u kojem ćemo pobliže objasniti kako spriječiti nastanak novih strija također.

Što su strije i kako nastaju?

Strije su svakodnevna pojava na koži kod muškaraca i žena. Više ih se primjećuje kod ljepšeg spola, što može biti povezano s razinom samopouzdanja.

Ne utječu ni pozitivno ni negativno na zdravlje, ali ih svakako nije lijepo vidjeti. Obično su znak da se koža iz nekog razloga rastegla ili stisnula naglo. Ako netko izgubi ili dobije veliki broj kilograma u kratkom periodu, pojavljuju se strije na koži.

Jednako tako, rastezanje kože stomaka za vrijeme trudnoće može uzrokovati nepoželjne strije nakon poroda. Zato se trudnicama preporuča mazati kožu oko stomaka i prsa raznim maslacima za tijelo, koji vraćaju elastičnost koži i njeguju njen prirodan sjaj.

Strije su vrsta ožiljka na koži koje nastaju gubitkom kolagena u pojedinim dijelovima vezivnog tkiva kože. Također se smatra da mogu nastati i zbog genetske slike. Postoje vrste kože koje su općenito sklonije nepoželjnim tragovima, kao što su strije.

Kako se riješiti strija uzrokovanim naglim rastom u pubertetu? Naime, pubertet je period kad se tijelo najviše budi – možemo tako reći. Podivljali hormoni, tragovi bubuljica i prištića na licu i nepoželjne strije koje će se najizglednije pojaviti na dijelu tijela koje se najviše razvilo.

Ova neugodna pojava na koži nije ograničena samo na ljepši spol. Baš kao što smo spomenuli u uvodu, s nepoželjnim strijama na koži muku muče i muškarci.

Kako ukloniti strije?

Kako ukloniti strije

Mjesta na kojima nastaju strije na tijelu su dijelovi kože izloženi najvećem broju rastezanja. Tako ih najčešće možemo vidjeti na području potkoljenica, prsa, bedara, pa čak i stomaka.

S obzirom da su strije vrste ožiljaka, nažalost ne može ih se u potpunosti ukloniti.

Dermatolog će vam također potvrditi kako se riješiti strija jednom i zauvijek nije moguće, no svakako postoje preparati i tretmani koji će strije učiniti manje primjetljivim. Ono što se može postići raznim preparatima će ublažiti njihovu prisutnost.

Što se tiče preparata za uklanjanje strija, važno je naglasiti da ne postoji preparat koji je imao isto djelovanje na sve ispitanike. Naime, neke od krema ili losiona vam uopće neće pomoći, dok će drugi donijeti vidljive rezultate tek nakon nekoliko tjedana redovite upotrebe više puta dnevno.

Kod tretiranja strija, valja biti ustrajan i redovito nanositi preparat na kožu. Ukoliko ne vidite nikakve rezultate kroz nekoliko tjedana, možete promijeniti sredstvo. Najbolji preparati za uklanjanje strija u sebi sadrže vitamin C, neophodan za elastičnost i regeneraciju kože, kao i dodatak vitamina A.

Kad su u pitanju strije koje su prisutne niz godina na koži, za uklanjanje se preporučuju tretmanima koji su dostupni u gotovo svakoj poliklinici, pa čak i salonima ljepote. Zadatak tretmana je reducirati strije na koži i spriječiti njihovo ponovno nastajanje.

Naveli smo kako se riješiti strija jednom i zauvijek nije zapravo moguće, no svakako ne treba otpisati bezbolne tretmane koji su nam lako dostupni u ovoj borbi.

laserska terapija

Neke od metoda koje će vam ponuditi dermatolog su kemijski piling, mikrodermoabrazija, radijska frekvencija, ultrazvuk ili čak laserska terapija. Ono što vam možda neće navesti jest da ovi tretmani imaju kratkoročno djelovanje ukoliko se ne pridržavate nekih odrednica.

Za najbolje djelovanje preparata i tretmana, valja uvesti rutinu fizičke aktivnosti u naš dnevni ritam, kako elastičnost kože nikad ne bi bila zanemarena.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)