trava

Kad pričamo o vrtu, dvorištu i okućnici općenito, zamišljamo bar jedan dio kompletno zelenim. Travnjak u dvorištu, osim što vizualno podiže prostor, može pružati nekoliko različitih opcija. Može biti mjesto za roštiljanje na otvorenom, teren za mali nogomet ili dječje kampiranje. Najbolja trava za sijanje je najčešće kombinacija nekoliko različitih vrsta sjemenja. Trava za dvorište koja ujedno i brzo raste, ovisi o vremenu sijanja i konačnoj namjeni.

trava

Prije nego se odlučite na neku od kombinacija sjemenja, prvo odredite svrhu svog budućeg travnjaka. Važno je znati hoće li se travnjak koristiti samo kao ukras u dvorištu ili će ga se koristiti i za igranje i šetanje. Ono što u nastavku teksta donosimo jesu kombinacije raznog sjemenje i smjernice kad posaditi travu ovisno o potrebi i klimatskim uvjetima.

Najbolja trava za dvorište

Ako ćete šetati po travnjaku, koristiti ga za roštiljanje i slično, onda izaberite ‘univerzalnu travu’, dostupnu u svakoj trgovini opremljenoj za vrt. Univerzalna trava je kombinacija sjemenja koje se lako prilagođava klimatskim uvjetima. Također garantira atraktivan izgled i toleranciju na gaženje. U slučaju da pripremate travnjak za trčanje i igru s djecom, onda je najbolja trava za sijanje smjesa koja se koristi za intenzivno gaženje i korištenje. Takozvani ‘sportski travnjaci’ moraju u konačnici biti imuni na intenzivno gaženje, trčanje, često košenje i jaku gnojidbu. Dapače, ova mješavina se smatra za smjesu s najvećim regenerativnim kapacitetom. Smjesa za sportski travnjak se sastoji od sjemenki: višegodišnjeg ljulja, livadske trave, crvene nakupine i polunoćni vijuk.

Važno je obratiti pažnju i na osunčanost prostora gdje namjeravate posaditi travnjak. Na području na kojem je ograničen utjecaj sunca valja posijati mješavinu trave za zasjenjena područja. Sastav ove mješavine uključuje trave kao: prutić, crveni vijuk, livadsku travu, ovčji vlasić i višegodišnji ljulj. Ova smjesa će osigurati prekrasan travnjak bogatog izgleda ali nije nikako otporna na intenzivno gaženje. Za suha i vrlo osunčana područja, najbolja trava za sijanje je ona koja je otporna na sušu. Kombinacija od višegodišnjeg ljulja, ovčice, crvenog vijuka, trske i livadskog travnjaka. Smjesa je poznata po vrlo brzom rastu a podnosi i intenzivno korištenje.

Odabir trave za sijanje po klimatskim uvjetima

Prije nego se odlučite na kupnju određene vrste sjemena, imajte na umu da će rast svake mješavine trave za sijanje ovisiti i o klimatskim predispozicijama. Stručnjaci savjetuju da birate onu mješavinu koja odgovara Vašoj klimi a mi u nastavku teksta donosimo osnovne smjernice koje treba pratiti. Mješavina trave za hladno godišnje doba uspijeva na mjestima gdje su ljeta umjerena a zime su obilježene temperaturama ispod ništice. Trava za tople sezone najbolje rastu u dijelovima s vrućim ljetima i blagim zimama. Ako živite baš na prijelazu dvaju klimatskih podneblja, možete travnjak zasaditi prvo s travom za topla područja, te naknadno za hladna. Rezultat će biti neopisiv.

Trava koja brzo raste u hladnim područjima uključuje mješavinu od: iranske trave, visoke soje i grube plavce

trava

  • Iranska trava (jednogodišnja ili višegodišnja) klija u prvih 5 dana nakon sađenja, a rezultat je sjajna, čvrsta trava s tamno zelenim vrhovima u roku od prvih 5 tjedana
  • Visoka soja klija u prvih 7 dana nakon sađenja i sazrijeva u umjereno gusti travnjak, srednje do tamno zelene boje u prvih mjesec dana
  • Sjeme grube plavce klija u prvih 10 dana nakon sađenja i izrasta u svijetlo zelenu, fino rezanu travu u samo nekoliko tjedana.

Trava koja brzo raste u toplim područjima se sastoji od mješavine: stonoga trave, bermudska i bivolja trava

trava

  • Stonoga travi je potrebno do 3 tjedna da proklije i sazrije u travnjak vlažnih lopatica svijetlo zelene boje
  • Bermudska trava klija u prvih mjesec dana pružajući travnjaku gusti i tamno zeleni izgled u samo 6 tjedana od sijanja.
  • Bivolja trava klija u prvih mjesec dana tvoreći tanku, plavo zelenu travnatu površinu.
0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)