lako probavljivi obroci

Napuhnutost ili nadutost trbuha nije samo fizička promjena kod čovjeka. Također može utjecati i na naše raspoloženje i mogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka. Nekad je teško odoljeti ponoćnom zalogaju, no teško se sjetimo što nas očekuje sljedećeg dana. Usporena probava, manjak zdravog apetita i strašna nadutost. Osim što možete početi izbjegavati noćne zalogaje, iako su ponekad najslađi, tu su i lako probavljivi obroci, koji će pomoći otkloniti nadutost i učiniti Vas sitim na duži period. Stručnjaci kažu da s manjim i lakšim obrocima postepeno nestaje i želja za ‘grešnom’ hranom, ako takvo što uopće postoji.

Ako razmišljate o kompletnoj promjeni u svojoj prehrani, tu će pomoći i hrana koja ne napuhuje. Recepti za svaki dan se nalaze u nastavku teksta, koji će pomoći stabilizirati crijevnu floru i učiniti nadutost stvar prošlosti.

Važnost vlakana

Obogatite svoju prehranu vlaknima, koji se nalaze u većini namirnica koje ima svako kućanstvo. To može biti samo jedna jabuka. Voće jabuke, pogotovo neoguljeno, sadrži jako puno vlakana, inače neophodan sastojak svake zdrave prehrane. Osim što pomažu kod probave, vlakna su poznata kao sastojak koji pozitivno utječe na kolesterol, smanjuje mogućnost dijabetesa tip 2 i održava osjećaj sitosti na duži period.

vlakna

Najbolji izvori vlakana su:

 • sjemenke (chia i lanene)
 • orašasti plodovi, naročito bademi
 • sirovo voće i povrće (cikla, jabuka, šljiva)
 • kvinoja
 • zob

Za pojedince, gore navedena hrana je hrana koja ne napuhuje i recepti s namirnicama prepunim vlaknima se nalaze na svakodnevnom jelovniku. S obzirom da sve ovisi o pojedincu, životnim navikama i nekim genetskim predispozicijama, za neke ljude će gore navedena hrana biti baš ona koja im stvara nadutost, vjetrove i osjećaj tromosti.

Lako probavljivi obroci

Nažalost, ne postoji univerzalna kategorija za laganu hranu, jer ne reagiramo svi jednako na iste namirnice. Također postoje faktori kao lokacija gdje živimo, klima, podneblje i vrlo važne genetske predispozicije ili poremećaji probavnog trakta. Na primjer, pojedincu koji pati od lagane dispepsije (bol u gornjem dijelu probavnog sustava) će pomoći kriška svježeg ananasa, dok kod nekog tko pati od gastritisa ili GERB-a, taj isti ananas može učiniti samo štetu i pojačati osjećaj nadutosti zbog jačeg lučenja želučane kiseline. To nam govori da nema jasnih odrednica u svijetu nutricionizma, po pitanju lagane i teške hrane.

Hrana koja ne napuhuje i recepti za takve obroke, je ona koja je bogata nutritivnim vrijednostima i koju ćemo lako probaviti. Ono što možemo kategorizirati kao univerzalnu odrednicu po pitanju lakše i teže hrane jest način obrade namirnica. Namirnice koje su lagano obarene, termički obrađene na pari spadaju u obroke koje ćemo lakše probaviti. Ovaj način obrade će sačuvati najvažnije nutrijente koji će olakšati crijevima komplicirani proces probave. Pečena hrana i obrađena u teškom ulju će dodatno opteretiti crijeva i vratiti neželjenu nadutost i vjetrove.

Recepti za lako probavljive obroke

 • skuhati oslić ili obraditi na pari
 • kuhana blitva s krumpirom (blitvu ne kuhati dugo, da bude zelena)
 • salata od lisnatog zelenog povrća s dodatkom maslinovog ulja

ili

 • kuhana piletina ili puretina (bijelo meso)
 • kus kus ili bulgur (obraditi po smjernicama na pakiranju)
 • lisnato povrće na salatu

ili

filet skuše

 • filet skuše s grilla
 • pire od mrkve i butternut tikve (možete koristiti krumpir i mrkvu, nemojte dodavati teške namirnice za začiniti pire kao buttermilk, maslac, vrhnje i slično)
 • salata od lisnatog povrća s maslinovim uljem
 • probiotički jogurt

Također je važno znati

 Ako ste odlučili unijeti drastične promjene u svom dosadašnjem jelovniku, nemojte se razočarati ako ne vidite prve rezultate u kratkom roku. U našim crijevima se odvijaju razni procesi i svaka nagla promjena će zahtijevati određeni period dok ne pokaže konkretne rezultate. Poznato je da se tijelo u prvih dva tjedna (nakon početka dijete) rješava nakupljene vode. Važno je ostati ustrajan i ne odustati na prvu. Tijelu je potrebno neko vrijeme dok ne stekne naviku na lagane obroke. Nakon perioda navikavanja, nećete više osjećati potrebu za teškim obrocima i slatkim ponoćnim zalogajima.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)