vježbe za stomak

Održavanje željene kilaže bi bilo super jednostavno da nema toliko faktora koji utječu na naš izgled. Vanjština bi ipak trebala biti slika unutarnjeg stanja, a ne obrnuto. Opterećuju nas sa smjernicama kako bismo trebali izgledati, što je prihvatljivo a što ne, ali nitko ne govori kako nastaviti održavati željenu kilažu i nakon što je dosegnemo. Nude nam razne vrste dijete gdje god se okrenemo, dok je najbolje rješenje redovito vježbati i raditi vježbe za skidanje stomaka.

Činjenica je da je stomak dio tijela koji uvijek nekako skrivamo. Zatežemo ga u uske hlače, trudimo se što više uspravno hodati a kad je vrijeme za slikanje onda dolazi uvlačenje stomaka i zadržavanje daha dok poziramo. Jednostavnije rješenje bi bilo izdvojiti nekoliko minuta dnevno za sebe i redovito prakticirati vježbe za stomak, koje donosimo u nastavku teksta.

Najbolje jednostavne vježbe za skidanje stomaka

vježbe za stomak

Odlučili ste se biti aktivni i uvesti redovito vježbanje u svoju svakodnevnu rutinu, no to ne znači da treba zanemariti smjernice kojih ste se dosad držali. Redovito vježbanje ima veći efekt ako i dalje nastavite paziti što jedete i pijete puno tekućine. Početak vježbanja nipošto ne znači da odsad možete zaboraviti na zdravu prehranu. Naprotiv, vježbanje i kvalitetna prehrana u kombinaciji, će donijeti najbolje rezultate i izbrisati mogućnost neželjenog jo-jo efekta.

Želite zategnuti stomak ali Vam mrak padne na oči kad se sjetite klasičnih trbušnjaka? Bez brige, u nastavku donosimo jednostavne vježbe za stomak, bez nepotrebnog grčenja i nedostatka zraka.

  • Lezite na prostirku na podu. Pazite da je donji dio leđa ravno na tlu i podignite koljena paralelno sa stropom. Rukama obujmite vrati i pazite da su laktovi rašireni. Udahnite jednom dok je glava na tlu i izdahnite kad podignete glavu rukama – pogled ravno prema stropu. Nadalje možete kombinirati nekoliko poteza, ovisno o naporu koji želite postići. Ovaj položaj je idealan za područje abdomena, jer možete raditi vježbe za donje i gornje trbušnjake te ojačati donji dio leđa i core.
  • Za sljedeću vježbu se namjestite na sve 4 na sredini prostirke. Ovdje je jako važno da Vam je stomak uvučen, odnosno da srednji dio tijela nije mlitav. Ruke lagano savijene u laktovima a čvrste u ramenima. U ovom položaju podignite desnu nogu bočno i lijevu ruku dijagonalno s desnom nogom, također bočno. Nastojte se odgurnuti (opet vizualno) od tla sa lijevim koljenom i stopalom i desnom rukom, održavajući srednji dio tijela čvrstim. Pogled usmjerite prema tlu, tako da je vrat samo produžetak kralježnice i duboko dišite u ovoj pozi, dok ne možete više izdržati. Laganim potezom vratiti aktivnu nogu i ruku na tlo i odmorite prije nego krenete na drugu stranu. Mirovanje u ovom zahtjevnom položaju ima pozitivan učinak na trbušne mišiće, core i stabilnost. Pravilno duboko disanje će dodatno priuštiti masažu unutarnjim organima i poboljšati probavu.
  • Na koncu donosimo vježbu koja neće samo učvrstiti stomak nego i poboljšati stabilnost, držanje, san i ono najvažnije, samopouzdanje. Vježba koja je postala neizbježna u svakom obliku treninga – PLANK.

plank vježbe za stomak

Plank je odlična vrsta vježbe koja ima najviše varijacija, čineći je tako dostupnom svima, bez obzira na fizičku spremnost. Ako ste početnik, možete prakticirati plank na koljenima u početku. Ne morate odmah postići savršen položaj, čak je i slađe kad sami primijetimo vlastiti napredak. Ruke također možete namestiti na nekoliko načina, na primjer, možete raditi plank na laktovima ako je tako lakše.

Kad spominjemo vježbe za stomak, plank je definitivno vježba od koje možemo najviše profitirati. Kad postignete zadovoljavajuću fizičku spremnost i budete mogli stajati u planku nekoliko minuta, tada nastaje čarolija.

U položaju planka, možete raditi nekoliko varijacija s nogama, kao premjestiti jedno stopalo van prostirke i na izdah vratiti stopalo u sredinu. Možete naizmjenično micati stopala, koljena, pa čak i raditi bočni plank. Redovito vježbanje ima pozitivan utjecaj i na samopouzdanje, tako da vjerujemo da uz redovito vježbanje, uskoro nećete više razmišljati o skrivanju stomaka, na bolne i neugodne načine.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)