Staračke pjege na licu

Znate li kako nastaju staračke fleke, te da nijedna dobna skupina nije imuna na njih?

Za staračke pjege se vjeruje da se pojavljuju nakon 50-te godine, uslijed procesa hiperpigmentacije. Ova pojava nije nužno rezervirana samo za ljude starije dobi. Ovisno o vremenu provedenom na direktnoj sunčevoj svjetlosti, staračke fleke na licu se mogu pojaviti i puno ranije.

No, nisu neizlječive. Kako ukloniti staračke pjege na licu i rukama?

Postoje razni tretmani i preparati koji će pomoći kod uklanjanja staračkih fleka, a neke pripravke možete pripremiti i sami. Sigurni smo da većinu sastojaka koju ćemo navesti u nastavku već imate u svojoj smočnici.

Mi smo uvijek spremni dati priliku domaćim pripravcima i smjesama nego agresivnim tretmanima koji zahtijevaju često ponavljanje. Osim čestog tretiranja kože, također mogu biti dosta skupi.

Kako ukloniti staračke pjege?

Staračke pjege na licu

Limunov sok i mliječna kiselina glase kao super-izbjeljivači za kožne promjene. Citrusna kiselina uklanja odumrle ćelije (koje su nešto tamnije i skupljaju se u obliku staračke pjege) te potiče prirodno stvaranje mladog tkiva.

Na jednaki način djeluje i mliječna kiselina. Dovoljno je utrljati limunsku ili mliječnu kiselinu na staračke fleke i pustiti da djeluje 20 minuta do pola sata.

Nakon toga isperite. Rezultate ćete vidjeti nakon 6 tjedana, ali samo ako ste bili redoviti i ponavljali ovaj postupak dva puta dnevno.

Ricinusovo ulje također pomaže izbijeliti nepoželjne smeđe fleke i to u roku od mjesec dana. Potrebno ga je nanositi dva puta dnevno na fleke i ostaviti da djeluje na samo 2 minute. Ako vam je koža suha (pogotovo u predjelu oko očiju) pojačajte ricinusovo ulje s maslinovim ili kokosovim uljem.

Aloe vera također pomaže za staračke fleke na licu. Osim što izbjeljuje pigmentirani dio, gel od aloe vere znatno pomaže pri regeneraciji tkiva i stvaranju novog. Uz pomoć ovog preparata, staračke fleke na licu će s vremenom potpuno izblijedjeti.

Med i jogurt predstavljaju pravo čudo kad je njega kože u pitanju. Podjednak omjer ova dva sastojka dobro promiješajte i utrljajte na dijelove lica i tijela zahvaćenim staračkim flekama i ostavite da djeluje kroz 20 minuta. Smjesu isperite i ponovite ovaj postupak jednom dnevno.

Jabučni ocat je jedan od najučinkovitijih boraca protiv staračkih fleka. Za jači efekt možete u njega dodati sok crnog luka. Kroz 7 tjedana biste trebali vidjeti prve rezultate protiv fleka, a potrebno ga je lagano utrljati na zahvaćeno područje i pustiti da djeluje oko pola sata.

Eterično ulje od ružmarina je odličan borac protiv svih znakova hiperpigmentacije, a za fleke ga je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim sastojcima.

Primjer recepta s uljem ružmarina

ulje ružmarinaNaribati hren i u malu količinu dodati dvije žlice limunovog soka, žlicu octa i nekoliko kapi eteričnog ulja od ružmarina. Pomiješajte sastojke u homogenu smjesu i nanesite na staračke fleke dva puta dnevno.

U smjesu možete dodati i hidrogen peroksid, od 5% i to samo žlicu za brže djelovanje smjese.

Zdrava i liepa koža

Staračke fleke na licu se ipak mogu ukloniti, unatoč suprotnom vjerovanju godinama. Neovisno o pripravcima koje koristite, bili to kupovni ili domaći, ili se pak radilo o kozmetičkim tretmanima, prvi rezultati neće biti vidljivi preko noći.

Savjetujemo da staračke fleke probate eliminirati domaćim sastojcima prvo, jer će imati blag učinak na fleke i pospješiti će prirodnu regeneraciju tkiva.

Krenite s domaćim receptima koji zahtijevaju jedan sastojak, kao što je jabučni ocat. Tretirajte kožu najmanje mjesec dana prije nego se odlučite za novi sastojak.

Budite uporni i ne preskačite tretmane jer za to stvarno nema dovoljno dobrog razloga. Staračke fleke će se s vremenom posvijetliti te postepeno nestati.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)