Bajadera je jedan od najpoznatijih slatkiša proizvedenih u Hrvatskoj. Karakterizira je specifičan okus koji nastaje kombinacijom badema i čokolade. Upravo zbog guste teksture i činjenice da je zasitna, Bajadera se smatra za stolni slatkiš najbolje serviran u zimskim danima. Najpoznatija verzija je kupovna Bajadera, ali postoje i brojni recepti za kolač Domaća Bajadera, a za neke od njih vam neće trebati više od 30-ak minuta vremena.
U nastavku teksta vam donosimo recept za bajaderu koji će vas oboriti s nogu. Ne samo da je konačan rezultat poznatog okusa, nego domaća bajadera napravljena na sljedeći način može biti i posna, odnosno zdravija.
Naići ćete na brojne verzije domaće bajadere online, dok mi želimo istaknuti jedan poseban recept, za koji vam neće biti potrebno više od 25 minuta vremena. Uzmite u obzir da se domaća bajadera treba hladiti, te se svakako savjetuje da se servira ohlađena kao stolni kolačić. No za pripremu vam ne treba puno.
Istaknuti ćemo činjenicu da u ovom receptu nema potrebe za tešim sastojcima kao što su maslac i jaje, kad je u pitanju smjesa od mljevenih keksa i oraha. Umjesto dva navedena sastojka, domaća bajadera će biti još boljeg okusa ako koristite vodu i margarin. Uz to, duže će i trajati, jer su u pitanju sastojci dužeg životnog vijeka, koji se manje kvare.
Također ne treba pretjerivati sa dodavanjem šećera, jer će kolač biti dodatno zaslađen čokoladom, onom koju koristite za nadjev i čokoladom za preljev.
Recept za bajaderu koja se topi u ustima
Recept koji smo pripremili za vas u nastavku teksta je dovoljna porcija za 10 osoba. Trebat će vam svega 15 minuta za pripremu svih potrebnih sastojaka i otprilike 10 minuta za termičku obradu odnosno kuhanje sastojaka.
Sastojci:
- 2 dcl vode
- 25 dkg margarina
- 20 dkg kristal šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 40 dkg mljevenog keksa
- 30 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg čokolade za kuhanje
Glazura se sastoji od:
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 6 jušnih žlica ulja
Upute za pripremu
U posudu na štednjaku ulijte vodu, dodajte margarin narezan na kocke, šećer i vanilin šećer.
Sastojci se trebaju otopiti u jednoličnu smjesu, polako miješati na laganoj vatri.
U odvojenu posudu, malo veću po dimenzijama, odvojite mljeveni keks i pomiješajte dobro s mljevenim orasima. Nakon što je suha smjesa spremna, napravite rupu u sredini i ulijte otopljene sastojke sa štednjaka u sredinu i dobro promiješajte kako bi se dobila ujednačena smjesa.
Odvojite smjesu na dva jednaka dijela. U jednu polovicu ulijte otopljenu čokoladu za kuhanje.
Pripremite posudu u koju ćete složiti kolač. Prvo prekrijte dno posude tamnim dijelom te odmah zatim nanesite svijetli sloj i zagladite. Glazuru ćete pripremiti tako da u duploj posudi na vatri pomiješate čokoladu za kuhanje sa 6 žlica ulja.
Glazuru prelijte preko svijetlog sloja na kraju. Glazura će biti u skroz tekućem stanju, ali ne paničarite jer kolač prije serviranja mora u hladnjak i to preko noći.
Za ljetno osvježenje, za posebne prigode ili kad vam gosti dođu nenadano, uvijek možete sklepati ovaj kolač na brzinu komplimenti jamčimo, da neće nedostajati.
Odgovori
Želite li se pridružiti raspravi?Slobodno pridonesite