potrošnja goriva

Otkako je inflacija nastupila i to naglo, moglo bi se reći, veliki broj proizvoda danas nalazimo s višim cijenama. Ako je to sa slučaj s namirnicama i potrepštinama bez kojih možemo organizirati život, onda nam toliko i ne smeta, no što kad se radi o kupovnim stvarima koje su nam prijeko potrebne?

Uzmimo za primjer gorivo. U posljednjih nekoliko mjeseci je poskupilo čak nekoliko puta. Kako izračunati potrošnju goriva se pitaju mnogi vozači, a najviše jer nema naznake da će cijena goriva i dalje rasti.

Osim goriva tu je i ulje i mnoge druge namirnice i kupovni predmeti bez kojih nažalost ne možemo u cijelosti.

U nastavku teksta ćemo vam objasniti kako izračunati potrošnju goriva na jednostavan način, te što vam sve treba za taj važan podatak.

 

Znate li kako izračunati potrošnju goriva?

potrošnja goriva

Činjenica da je najavljeno od strane nadležnih tijela u RH da će cijena goriva rasti sve dok ne dosegne 20 kn pomalo zabrinjava. Kućanstva koja imaju dva auta će znatno osjetiti promjenu u džepu, zato se valja pripremiti i naučiti u samo nekoliko koraka kako izračunati potrošnju goriva.

Prosječna potrošnja goriva se može izračunati uz pomoću jednadžbe za koju su vam potrebna dva podatka. Koliko kilometara ste prešli s autom i koliko litara je utrošeno za taj put.

Recimo da ste prešli 574 km i za taj put potrošili 43 litre goriva. Ako govorimo o prosječnoj potrošnji, onda je mjerna jedinica za prosjek 100 km. Jednadžba koju ćemo objasniti će dati rezultat za utrošeno gorivo u 100 km vožnje.

Podijelite potrošeno gorivo s prijeđenim kilometrima i ukupan iznos pomnožite sa 100.

Znači, u ovom slučaju –  (43/574) x 100 = 7,49 litara u prosjeku.

 

Druga vrsta jednadžbe, za koju su vam potrebni isti podaci za otkriti kako izračunati potrošnju goriva glasi ovako: prosječna potrošnja pomnožena s brojem 100 i onda podijeljeno s brojem prijeđenih kilometara:

43 x 100 / 574 = 4300 / 574 = 7,49

 

Također ćemo navesti jednadžbu za izračun prosječne potrošnje novca na gorivo.

Prosječna potrošnja goriva se množi s trenutnom cijenom, koja u ovom slučaju glasi 13,50 kn za litru benzina Eurosuper 95.

43 x 13,50 = 580,50 kn je prosječna potrošnja u kunama.

 

Za pojedince koji vole biti spremni za neki malo duži put, savjetujemo da izračunate unaprijed koliko biste mogli potrošiti i novaca i goriva na put.

Recimo da idete na put i znate već unaprijed koliko ćete kilometara prijeći, onda je potrebno pomnožiti željenu kilometražu s prosječnom potrošnjom, te sveukupni rezultat podijeliti s brojem 100.

(željena kilometraža x prosječna potrošnja) / 100 = količina goriva koja je potrebna za put.

 

Za količinu novca potreban za isti put jednadžbu ćete izvesti tako da ćete pomnožiti potrebnu količinu goriva za unaprijed predodređeni put sa trenutnom cijenom goriva na benzinskim postajama.

potrošnja goriva

Imajući ove jednadžbe na umu, lako možete kontrolirati potrošnju goriva i novca. Također možete planirati putovanja unaprijed, što je dodatna olakotna pogodnost.

U svakom slučaju, cijene goriva, kako benzina, tako i dizela će rasti dodatno i nema naznake kad ćemo vidjeti konačnu cijenu za neko dogledno vrijeme na benzinskim postajama duž Hrvatske.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)