Odavno je poznato da je Hrvatska sportska zemlja. S obzirom na manjak dvorana u kojima bi mladi sportaši vježbali i usavršavali svoje vještine, Hrvatska je pružila veliki broj pobjeda upravo u dvoranskim sportovima.

Sport u Hrvatskoj je nešto što spaja i odvaja stanovnike i razne navijače. Naime, u borbi s drugim nacijama ili klubovima, svi Hrvati su složna braća, no kad su u pitanju derbiji i lokalna natjecanja, svaki Hrvat je drugom Hrvatu neprijatelj.

Ta snažna volja za pobjeđivanjem i ostvarivanjem povijesnih trenutaka je nešto što se jako osjeća kad se gledaju Hrvati u sportu, ujedno i nešto sa čim bi se složili i strani stručnjaci.

Kad pričamo o popularnosti sporta, kod Hrvata razlikujemo najpopularniji amaterski sportovi i oni kojima se bave profesionalno.

Sport u Hrvatskoj

nogomet i košarka

Najpopularniji sportovi u Hrvatskoj, ne čudi niti malo, su nogomet i košarka. Nogomet je svakako poznat kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, a Hrvati su poznati po svojim strastvenim navijačima, od kojih je velikom broju zabranjeno sudjelovati na utakmicama u inozemstvu.

Ta strast i ljubav prema igračima i njihovim uspjesima se može usporediti s onom navijačkom žestinom po kojoj su poznati i Britanci.

Ono što se također može primijetiti u kulturi Hrvata jest to da popularnost određenog sporta uvelike ovisi o postignućima domaćih sportaša.

Tako primjećujemo da kad Hrvatska donese kući medalju iz Rukometa, većina djece se želi baviti upravo tim sportom. Ovaj patent ponašanja se primjećuje još od 1998. godine, kad je Hrvatska ostvarila zapamćeni rezultat na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj.

Općenito gledajući, sportovi kao što su nogomet, košarka i rukomet su definitivno najpopularniji sportovi u Hrvatskoj, ujedno i najviše popunjeni jer postoji veliki interes djece i tinejdžera za baš tim sportovima.

Ostali najpopularniji sportovi u Hrvatskoj

Već smo spomenuli kako većina sportaša na Hrvatskom području nema dovoljno dobre uvjete za treniranje. Za primjer možemo uzeti veslače, podrijetlom iz južne Dalmacije, koji su ostvarili nevjerojatan uspjeh na svjetskoj razini, utrkujući se s najboljim veslačima svijeta. Naime, braća Sinković su svoje treninge imali na otvorenom moru te češće ovisili o vremenskim uvjetima kad je u pitanju veslanje.

Usprkos svemu tome, uspješni su vlasnici nekoliko medalja, te uživaju sponzorstvo tvrtke Red Bull.

šah

Još jedan slučaj koji možemo spomenuti je ŠAH. Naime, ovaj sport je među popularnijima u Rusiji, a Hrvatska, koja ima puno manje stanovnika u usporedbi s Rusijom ima veći broj uspješnih šahista.

Ne možemo ne spomenuti stolni tenis, poznatiji pod nazivom ping-pong. U bilo kojem susjedstvu koje ima stol za stolni tenis, nerijetko ćete vidjeti da je isti zauzet.

Za ping-pong nisu potrebni teški ni skupi rekviziti. S malim reketima, koje možete kupiti bilo gdje, mrežicom i nekoliko loptica, možete organizirati pravi turnir koristeći stol na otvorenom, uživajući na čistom zraku.

Među ostalim favoritima svakako valja spomenuti tenis. Svjetski poznati tenisači hrvatskog podrijetla, među kojima se posebno ističe Goran Ivanišević, su približili tenis Hrvatima na jednostavan način.

Iako glasi za jedan od skupljih sportova, u Hrvatskoj postoji nekoliko klubova u kojima mladi mogu trenirati koristeći klupsku opremu. Na taj način dodatno mogu provjeriti da li je ovaj sport dobar izbor za njih, te ako je, početi investirati u vlastitu opremu.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)