travertin

Kamen je popularan materijal kad pričamo o preuređenju ili obnovi životnog prostora.

Bilo da se radi o pravom ili umjetnom, ukrasni kamen (koji možete kupiti ovdje: https://www.pietraproject.hr/dekorativni-kamen) će osvježiti cijelu prostoriju, čak i ako ga instalirate na samo jedan dio zida.

Možete ga koristiti za ukrašavanje određenog prostora, na koji god način želite.

Jednostavno ga je montirati i održavati, a osim estetike, ukrasni kamen je vrlo otporan na vanjske utjecaje i dugovječan. Upravo zbog tog razloga, razni proizvođači nude i dugogodišnje garancije na ukrasni kamen, pa čak i do 30 godina.

U nastavku teksta pišemo o ukrasnom kamenu koji se još zove i Travertin, te sve detalje koji su važni ako se za njega odlučite.

Što je Travertin?

travertin

Travertin je u principu mješavina vapnenca i mramora. Posredni oblik koji nastaje preobrazbom jedne vrste u drugu. Svestrani materijal od prirodnog kamena, koji se može oblikovati i rezati po želji kupca. To je travertin Pietra project.

Također se naziva i drevnim ukrasnim kamenom jer je prisutan nekoliko milijuna godina.

Ukrasi od travertina mogu predstavljati jedinstvenu umjetničku instalaciju, ovisno o tome kako ste ga zamislili koristiti.

Za razliku od bunje, travertin je ukrasni kamen koji se zbog teksture često koristi kao podne obloge. Tekstura mu je hrapava, što znači da pod neće biti sklizak, može podnijeti veći teret od bunje, tako da se po njemu može nesmetano hodati.

Travertinske pločice dolaze u nekoliko boja, uglavnom odavajući tople, rustikalne tonove. Atraktivne pločice koje su najpopularniji izbor za podove u kuhinji ili kupaonici. S obzirom na izbor boja, birajte svjetlije travertinske pločice ako su zidovi tamne boje i obrnuto.

S ovim ukrasnim kamenom ne možete puno pogriješiti, čak i ako ste novi u svemu tome.

Travertin može služiti desetljećima, ako se kvalitetno održava. Naime, za razliku od ostalih kamenih podloga, čišćenje travertina je malo složenije.

Konkretno ova vrsta kamena nastaje u blizini vrućih izvora vode. Zato je prirodni oblik travertina pun sitnih jamica i pora. Prije nego krenete s oblaganjem zidova travertinom, iste pore i jame trebaju biti ispunjene. U suprotnom će privlačiti prašinu i nečistoće koje je teško ukloniti.

Stručnjaci preporučuju upotrebu epoksidne smole kao punilo za male praznine nastale prirodnim putem.

Naknadno se možete odlučiti za poliranje travertinskih pločica, što će postići sjajni, reflektirajući efekt. U ovom slučaju treba pripaziti samo da ne pretjerate s poliranjem i ostvarite neželjeni skliski efekt pločica.

Gdje se sve može upotrijebiti travertin?

Travertin ili sedra je svestrani materijal, koji se virtualno može upotrijebiti na razne načine. Ovaj ukrasni kamen se koristi za obnovu fasada, zidova, podova, prostora između kuhinjskih elemenata te u kupaonici.

travertin

Od ukrasnog travertina možete napraviti i kuhinjsku ploču oko sudopera, no ne preporuča se za izradu radne plohe u kuhinji, jer nije jako otporan na ogrebotine.

Smatra se da travertin svakom prostoru može donijeti eleganciju te da neće poremetiti već ustaljeni sklad između elemenata u prostoru. Osim što ćete ga češće vidjeti u bolje opremljenim ordinacijama, hotelima i restoranima, travertin se sve više koristi za podizanje klasičnog izgleda doma.

Njime možete popločati cijeli pod. Prirodne boje koje krase travertin će prostoru podariti topliji izgled i duboku vedrinu. Krasi ga kromatska neutralnost, što znači da će se lijepo uklopiti s drugim materijalima koji su prisutni u prostoru.

Također se može koristiti za obnovu vanjskog poda. S obzirom da se izrađuje od jako otporne stijene od vapnenca, travertin je najkvalitetniji materijal za eksterijer.

Možete ga kombinirati i s podnim grijanjem. Dapače, stručnjaci napominju kako je ova kombinacija idealan spoj za svaki prostor. Toplina, koja se polako oslobađa iz tla će biti bolje pohranjena u travertinskom podu nego drvenom.

Već smo spomenuli da se travertin može koristiti i za obnovu fasade. Osim toga, predstavljaju savršen premaz za fasade jer su otporni na UV zračenje i druge vremenske nepogode. Zahvaljujući svojim jedinstvenim osobinama, pločice od travertina dugo vremena neće mijenjati kvalitetu izgleda.

Njegova vodootporna svojstva čine travertin odličnim izborom materijala za uređenje kupaonice i kuhinjskog prostora.

Prednosti i nedostaci travertina

Jedan od glavnih nedostataka ukrasnog kamena travertina smo već spomenuli a to je da nije otporan na ogrebotine.

travertin

Drugi nedostatak je njegovo prirodno stanje prije obrade, a to su rupice i jamice nastale prirodnim putem, što travertin čine poroznim ili propusnim.

Kako biste eliminirali propusnost ovog materijala, iste rupice valja dobro začepiti prije montiranja na zid.

U usporedbi s prednostima navedeni nedostaci su zanemarivi.

Dugovječnost travertina i otpornost na mraz su prednosti u odnosu na ostale materijale.

Kako biste ispravno postavili pločice u vanjskom prostoru, potrebno je labavo položiti ploče bez injektiranja. Na taj način se vlaga može brzo i učinkovito ukloniti.

Najgore što se može dogoditi pločama od travertina ukoliko niste uklonili višak vode je puknuće pločice.

Čišćenje i održavanje

Pod od ukrasnog kamena se može lako usporediti s drvenim podom, od parketa ili dasaka. Tu nailazimo na još jedan nedostatak a to je osjetljivost.

Kako biste što duže uživali u ljepoti ostvarrenoj ukrasnim kamenom, potrebno ga je pravilno održavati čistim. To znači da sredstva za čišćenje pločica od travertina moraju biti namijenjene za vapnenac. Sredstva s kiselinama u sastavu su neprikladna jer nagrizaju površinu i uništavaju prirodni izgled i boju.

Savjetujemo da napravite impregnaciju laganim premazom, koji će štititi materijal dugi niz godina i ujedno olakšati čišćenje.

Ukoliko primijetite mrlje različite boje na pločicama, potrebno je prvo utvrditi uzrok mrljama. Nakon što ste odlučili kojim sredstvom ćete očistiti područje, nanesite isto sredstvo samo na mrlju. Nakon čišćenja možete nanijeti premaz koji će dodatno zaštititi pločice.

Veliki izbor travertinskih pločica te razne načine primjene možete pronaći na našim stranicama (www.pietraproject.hr/podne-kamene-ploce/travertin).

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)