Nordijsko hodanje

Za razliku od običnog hodanja, nordijsko hodanje zahtjeva dodatan napor, ispravan položaj tijela u svakom trenutku i odgovarajuće štapove koji nisu ujedno i planinarski. To je prva greška koju ljudi rade. ako imaju planinarske štapove, probaju nordijsko hodanje i ubrzo se razočaraju. Štapovi za nordijsko hodanje su elastični i imaju predviđene rukavice za lijevu i desnu ruku koje jednom učvršćene osiguravaju da vam štap ne ispadne prilikom hodanja. Dodatni razlog za popularnost ove tehnike je činjenica da se troši puno više kalorija nego kod običnog hodanja – čak do 40% što ujedno znači i da se kilogrami tope. Nordijsko hodanje nije aktivnost samo za starije ljude. To je tehnika koja jamči ispravan položaj tijela i bolje kardio rezultate jer se vjeruje da upravo ova tehnika poboljšava rad srca i pluća. Dodatna prednost kod Nordijskog hodanja je činjenica da ovu aktivnost možete raditi u društvu. Iako je dinamična tehnika, dopušta da razgovarate pritom, osiguravajući iluziju druženja umjesto sportske aktivnosti.

Kako izabrati prave štapove?

Nordijsko hodanje Univerzalna formula za izračun optimalne visine štapa je:

visina individualca x 0.66 = idealna visina štapa za nordijsko hodanje

 Imajte također na umu da su nordijski štapovi namijenjeni za korištenje u prirodi. Što znači da će najdonji vrh štapa biti prilagođen za mekane površine kao što su trava ili zemlja. Za asfaltirane rute, koristit ćete gumicu kojom se zaštiti sami vrh. Nordijsko hodanje otpušta bol u donjem dijelu leđa te ujedno tjera pojedinca da stoji u ispravnom položaju u svakom trenutku. Ima pozitivan utjecaj na cirkulaciju a zbog specifičnog načina hodanja – jača srce i pluća. To je trening u kojem koristite 90% mišića svog tijela, stavljajući ga rame uz rame s plivanjem. Ispravnim korištenjem štapova, aktivirane su i ruke i noge a težina opterećenja je ravnopravno raspoređena. Osim toga, ova funkcija drži i gornji dio tijela aktivnim u svakom trenutku, što razlikuje nordijsko hodanje od običnog. Pa čak i trčanja. Aktivnim i dinamičnim nordijskim hodanjem se povećava i intenzitet hodanja.  Ne moramo napomenuti koliko je ovo dobro za cirkulaciju. U svakom trenutku više od 90% mišića u akciji – to je vrsta treninga čije efekte osjetite tek nakon što sjednete odmoriti. Što zapravo nordijskim hodanjem čini savršenu aktivnost za ljude koji smatraju da su antitalent kad je u pitanju bilo koji sport. Nordijsko hodanje, osim što pomaže kod kroničnih stanja poput – skolioze ili vratne kralježnice, olakšava tegobe uzrokovane osteoporozom.

Kako koristiti ovu tehniku na ispravan način?

prednosti nordijskog hodanja

  1. Korak je dug i dočekujemo se na petu. Kako bi korak bio žustriji i više u skladu s opisom treninga – potrebno je da s vremenom postane i žustar
  2. Ako niste navikli hodati sa štapovima, pokušajte par puta sa zamahom i par puta bez. Sami ćete osjetiti koji položaj donosi bolji osjećaj.
  3. Kad krenete hodati sa štapovima, pazite da je štap ispružen naprijed zajedno sa suprotnom nogom.
  4. Ispruženu ruku treba povući unazad da dođe do razine kuka. Tako jačamo i tricepse i jačamo mišiće zdjelice

Zaključak

Nordijsko hodanje nije namijenjeno samo starijim osobama. Ovo je odličan izbor treninga za sve pojedince koji žele smršaviti te one koji se oporavljaju od operacije koljena ili zglobova. Što ga zapravo čini i treningom za rehabilitaciju. Odlukom da postanete nordijski šetač sigurno nećete pogriješiti a s vremenom vam se možda toliko svidi da dodatno ubacite i drugu vrstu treninga, koja će učiniti cijelo iskustvo boljim za vas.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)