snaga motora

Najbolji motocikli za početnike dolaze s pojačanom opremom i sigurnosnim postavkama u samom startu. To su najčešće motori koji imaju blokade koje ne dopuštaju prelaženje tvornički predodređene maksimalne brzine.

Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusan motociklist, napominjemo kako je jako važno imati i koristiti i zaštitnu opremu.

Od zakonski obaveznih detalja, uvijek morate imati kacigu, ali stručnjaci i iskusni motoristi će vam reći da su vam potrebne i rukavice, jakna, te hlače i posebna obuća koja će iskustvo vožnje motora podignuti na novu razinu.

Pitanja na koja morate odgovoriti prije same kupovine su:

  • Za koju udaljenost namjeravate koristiti motor
  • Koja jačina motora odgovara vašim potrebama.

snaga motora na skuteru

Koju snagu motora odabrati za početak?

Ako se pojavite u trgovini i kažete da želite motor i da ste početnik, prodavač će vam zasigurno savjetovati kupovinu skutera.

Skuteri su odličan izbor za početnike. Snaga motora najslabijeg skutera je 50cc, odnosno 50 kubika te za vožnju istog ne trebate polagati vozački ispit ako već imate položenu kategoriju B.

Za motore i skutere s većim motorima vam je potreban položen dodatni ispit vožnje.

Skuter je intuitivan za korištenje i puno jednostavniji od motocikala, u svakom slučaju pa i kod održavanja.

Činjenica je da ćete kod skutera s vremenom naučiti i sami popraviti sitne detalje u vrlo kratkom roku.

Upravljanje bilo kojim motociklom, bio to skuter ili ozbiljnija mašina, ćete najvjerojatnije savladati u vrlo kratkom roku. U jedan dan, moglo bi se reći.

No, problem nije u upravljanju nego u načinu na koji ćete reagirati u neočekivanom slučaju. Primjerice ako se naglo pojavi prepreka na putu. Vrijeme reakcije, duljina kočenja i korištena snaga pritom su neki detalji koje ćete savladati po osjećaju i to s vremenom.

Sve dok se ne osjećate pouzdano kročiti na nova područja, nemojte mijenjati motor od 50cc na veći.

Nakon što savladate 50 cc, možete krenuti s eksperimentiranjem s jačim motorima.

motocikli za početnike

Koji je motocikl najbolji izbor za vas?

Pravila kod izbora su jasna. Neke detalje trebate poštovati kako bi iskustvo vožnje motorom bilo nezaboravno.

Visina motora – bi trebala odgovarati vašoj visini. Iako nije baš privlačno vidjeti visoku osobu na malom motoru ili skuteru, obrnuta situacija je opasna za život.

Niska osoba na većem motoru je nešto što se nikako ne bi smjelo dogoditi. Neovisno o tome dotiče li osoba pod stopalima ili vršcima prstiju. Činjenica je da cesta ili put kuda se vozi motor neće biti uvijek savršeno ravna. Dovoljna je jedna slabo primjetna grba na cesti koja će vas srušiti zajedno s motorom u vertikalni položaj.

Ozljede od pada s motora ili skutera mogu biti ozbiljne. Da ne govorimo o opeklinama koje vozač može zadobiti ako padne s motorom na stranu od auspuha.

Kupovinu motora za početnike treba uzeti s maksimalnom pažnjom na detalje koji će samo povećati sigurnost u prometu.

Ako motocikl ima veće performanse, manje će vam dopustiti sitnih grešaka u vožnji.

Brzi motori  s visokom snagom motora su proizvedeni za iskusne vozače, one koji će prilagođeno reagirati čak i pri velikim brzinama.

Ako vi namjeravate voziti motor isključivo po centru grada, radi lakšeg probijanja kroz promet, skuter od 50cc će biti i više nego dovoljan.

No, ako se radi o sredstvu za prijevoz na dužim relacijama, savjetujemo da se držite uputa za početnike i svakako krenete od motocikla slabije snage.

Na cesti se uvijek možete ukloniti više prema rubu tako da vas brži automobili mogu zaobići, a dodatno će vam pomoći usavršiti vještinu vožnje motocikla za vrijeme kad budete htjeli promjenu na motor veće snage.

 

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)