izrada namještaja

Izraditi sam svoj namještaj nije uopće teško. Mnogi se odlučuju na ovaj korak baš zbog velikog izbora materijala koji nam je lako dostupan. Za primjer možemo uzeti palete koje su ostvarile svoju popularnost pri izradi namještaja unazad nekoliko godina. Baš zbog svoje raznovrsnosti i mnoštva opcija koje se od običnih paleta mogu proizvesti, postale su jedan od glavnih opcija za izradu svih vrsta pokućstva.

Na internetu se može pronaći jako puno savjeta kako napraviti stol, krevet, poličar i slične dijelove namještaja, no ako ste se odlučili na izradu nečeg malo kompleksnijeg, u nastavku savjetujemo o važnosti kvalitete sastavnih dijelova te kako izraditi namještaj bez velikog opterećenja novčanika.

Izrada namještaja s ladicama

Kod izrade komada namještaja koji se sastoji od ladica, važno je imati na umu kako želite da se ladice otvaraju i zatvaraju. U ovom slučaju će pomoći pravilan izbor vodilica za ladice. Kuglične vodilice za ladice, poznate i kao linearne ili teleskopske vodilice, su najbolji izbor za sve one koji ne žele oštećenja prilikom naglog zatvaranja ladica. Zovu se kuglične zato što su u njima smještene male kuglice koje olakšavaju pravocrtno gibanje i pružaju otpor na način da usporavaju ladicu prije samog zatvaranja.

Osnovni oblik kugličnih vodilica je nerazdvojni dvoslojni tip koji se sastoji od dviju tračnica, obje u obliku slova U što olakšava umetanje jedne s drugom. Kuglice su umetnute između tračnica. Također se dijele na sklopive i ne sklopive. Što se tiče cijene, ne sklopive teleskopske vodilice su prihvatljivije no njihove mogućnosti neće biti višestruke kao kod sklopivih. Teleskopske kuglične vodilice za ladice su odličan izbor i kod uštede prostora. Korisne su u raznim industrijama a najviše korištene baš kod izrade namještaja.

Kad kupujete neophodne dijelove kao što su kuglične vodilice, obratite pozornost da imaju nježno zatvaranje. Ovaj sustav će pomoći kod dugovječnosti namještaja i spriječiti nepotrebna oštećenja. Također omogućuju da ladice otvorite u potpunosti što pomaže kod preglednosti sadržaja.

Kuglične vodilice Tuli

Tuli.hr je tvrtka poznata po velikom izboru svih vrsta vodilica. Sve vodilice su napravljene od nehrđajućeg čelika i dolaze dodatno pocinčane. Mogu podnijeti različita opterećenja, a one najčvršće podnose teret i od 280 kg.

kuglične vodilice

Bogatu ponudu svih vrsta vodilica na jednom mjestu možete pogledati putem linka (https://www.tuli.hr/kuglicne-vodilice-za-ladice). Sve što Vam je potrebno za izradu namještaja uz najbolje cijene na tržištu i poželjne uvjete dostave naručite na jednom mjestu u Tuli.hr, najbolje opremljenoj online trgovini sa širokim asortimanom svih vrsta ležajeva od različitih proizvođača.

Linearni ležajevi

Linearni ležajevi omogućuju slobodno kretanje u jednom smjeru. Postoje motorizirani ležajevi koji su pomični pogonskim mehanizmima. Oni koji nisu motorizirani se još zovu klizni tobogani, klizači s kugličnim ležajevima i valjkasti klizači. Nemotorizirani linearni ležajevi pružaju linearno kretanje s niskim trenjem i pokreću se ručno ili inercijom. Napredniji linearni ležajevi, odnosno motorizirani, omogućuju kretanje na više od jedne osi.

Zbog svoje specifične namjene, linearni ležajevi se koriste kod izrade svih vrsta namještaja. Svoje su mjesto pronašli u raznim industrijama. Naravno, među najpoželjnije spadaju oni linearni ležajevi koji su spremni za uporabu dugi niz godina, odnosno dugovječni linearni ležajevi. Poželjno je da linearni ležajevi imaju veliki kapacitet opterećenja. Za optimalan raspored tereta savjetujemo ravnomjerno raspoređeno opterećenje na svim dodirnim točkama u istom trenutku. Neki linearni ležajevi mogu se okretati oko svoje osi tako da raspored opterećenja može varirati ovisno o pokrivenim dodirnim točkama. Samim time može varirati opterećenje koje linearni ležaj može podnijeti.

linearni ležajevi

No, nije samo razina opterećenja važan faktor za dugoročnu upotrebu ovog sastavnog materijala za izradu svega i svačega. Veliku ulogu igraju i materijal od kojeg su napravljeni, očekivana putna dugovječnost i tvrdoća osovine. Osovine se mogu koristiti od bilo kojeg materijala jer linearni ležajevi, za razliku od ostalih, ne zahtijevaju posebnu vrstu osovine. Najčešće se u uporabi nalaze osovine od čelika koje imaju površinsku čvrstoću između 58 i 60 HRC.

Kuglični linearni ležajevi omogućuju neograničeno pravocrtno gibanje, pri kojem se kuglice neprekidno vraćaju u zonu koja je pod pritiskom.

Linearni ležaj s nosačem je još jedan od oblika koji sadrži platformu nosača. Valjkasti elementi koji se nalaze unutar vagona kruže duž zatvorenih kolosijeka.

Četiri neovisna lanca kuglica omogućuju efekt valjanja i time osiguravaju mobilnost ove strukture. Kuglice pritom izvode valjanje duž prstenastih utora, međusobno gurajući jedna drugu. Time se također održava pravilna raspodjela opterećenja unutar sistema što osigurava duži vijek konstrukcije.

Sve vrste linearnih ležajeva na tržištu

Kad su u pitanju linearni ležajevi u svakoj dobro opremljenoj trgovini možete naići na bezbroj vrsta i oblika. To može otežati Vašu odluku, pogotovo ako ste se tek upustili u izradu namještaja po prvi put. S obzirom da je ispravan izbor linearnih ležajeva ključan za dugovječnost namještaja te može uvelike olakšati neke od radova, savjetujemo da dobro istražite koji linearni ležajevi Vam mogu najviše pomoći.

Jedan od najbolje opremljenih online shopova za sve vrste ležajeva je upravo Tuli.hr, s najvećim izborom materijala za izgradnju i očuvanje pokućstva. Putem linka: https://www.tuli.hr/linearna-tehnika/linearne-cahure-okrugle-vodilice/linearni-lezajevi-cahure i Vi možete pronaći sve dijelove koji su Vam potrebni i to po najpovoljnijim cijenama.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)