zdrava hrana

Pred nama je još jedna zima, vrijeme kad sve oko nas tone u san. Dani su kraći a mi sve skloniji klupčanju s dobrom knjigom pod dekicu, po mogućnosti uz toplo piće. Ovo razdoblje donosi sa sobom i težu prehranu, odnosno želju za nečim toplim i konkretnim. Manje jedemo sirovu hranu, a najpoznatija salata za ovaj period je ona ‘francuska’ koja po sastojcima ne priliči običnoj salati, s obzirom da je začinjena s majonezom. Nažalost, brza proizvodnja hrane danas i općenito brzina kojom živimo naše živote, ne garantiraju hranjive prehrambene proizvode, barem ne koliko su bili nekad.

Zato stručnjaci preporučuju veći unos vitamina i minerala, odnosno mikronutrijenata koji su nam neophodni za zdravlje. Važni minerali i vitamini se danas najčešće pronalaze u obliku označenom ‘dodatak prehrani’. Dodatak prehrani je svaki proizvod koji će pomoći da apsorbiramo što više nutrijenata iz našeg jelovnika, da zadržimo nutrijente u organizmu i da izbacimo ono što nam ne služi. Ističemo dva dodatka prehrani, namirnice koje se lako pronalaze u prirodi i sirovoj hrani, a to su Omega 3 masne kiseline i Koenzim Q10. U nastavku teksta donosimo posebne upute kako održati vitalnost i za vrijeme zimskih dana te čemu treba posvetiti posebnu pažnju.

Zdrav dodatak prehrani

Kako temperature padaju, apetit nam se otvara za težu hranu, a volja za kretanjem je sve manja i manja. Kako bismo održali zdravlje organizma i snažan imunitet, savjetujemo da ne zaboravite na dvije namirnice, odnosno faktora ključna za naše zdravlje. Govorimo o Omega 3 masnim kiselinama i Koenzimu Q10, koji u kombinaciji održavaju našu vitalnost i ono najvažnije, jak imunitet. Osim što revitaliziraju naš organizam iznutra, ove dvije namirnice će pomoći i kod stalnog umora, manjka sna i općenitog raspoloženja, te čudesno pomažu održati zdravu kožu, kosu i nokte.

omega3

Osim što štite srce i krvne žile sniženjem triglicerida, Omega 3 kiseline pomažu i kod upalnih procesa te imaju antiaritmijsko djelovanje. Dokazano je da imaju pozitivan utjecaj i na pamćenje, naše kognitivne sposobnosti te se smatraju jako dobrim borcem protiv Alzheimerove bolesti. Omega 3 kiseline posjeduju jedinstvenu sposobnost ubrzanog uklanjanja lipida iz krvi poslije jela te na taj način štite i pospješuju vrlo važne metaboličke procese. Pozitivno djeluju na gubitak sna, simptome depresije, libido i pomažu regulirati krvni tlak.

U prirodi možemo pronaći namirnice i hranu koja je puna omega 3 kiselinama. To su riba, orašasti plodovi, plodovi mora, alge, sjemenke (među kojima je najbogatija omega 3 kiselinama Chia sjemenka) i preparati od ribljeg ulja, u kojima je omega 3 jedan od glavnih sastojaka.

Koenzim mladosti

Još jedan od ambasadora vitalnosti i zdravlja kojeg predstavljamo danas je definitivno Koenzim Q10. Iako mi sami proizvodimo ovaj koenzim, nakon srednjih dvadesetih (poslije 25. godine života) proizvodnja koenzima Q10 znatno opada, te je potrebno pronaći način kako ga nadoknaditi prirodnim putem.

koenzim q10

Najvažnije uloga koju ima koenzim Q10 za naš organizam je pretvorba prehrambene energije u energiju našeg tijela. Hrana koja radi za nas, odnosno, ona hrana nakon koje se osjećamo poletno a ne umorno. Najviše ga proizvode srce, jetra, bubrezi i gušterača. Vitalnost ovih organa također ovisi o količini koenzima q10 koju unosimo ili proizvodimo. Jednako pomaže kod cirkulacije, stimulira imunitet, povećava razinu kisika u tkivu i pomaže nam u borbi protiv starosti. Nedostatak koenzima q10 može rezultirati ubrzanim starenjem stanica i naše kože. Zato ga se i naziva ‘koenzimom mladosti’; pomaže kod elastičnosti kože i samim time usporava proces nastajanja bora.

Pronađite svoje ambasadore mladosti i zdravlja na jednom mjestu

Svi imamo individualne potrebe za namirnicama koje služe kao dodatak prehrani. Nadomjestak namirnica koje nam nedostaju može značiti pametna investicija za naše zdravlje. Važno je znati da ih nije baš korisno konzumirati uz kavu ili alkohol, koji negativno utječu na pravilnu apsorpciju dodataka prehrani.

Na tržištu možete pronaći razne oblike nadomjestaka prehrani. Oni dolaze u prahu, kao šumeće tablete ili u kapsulama. Svakako bi bilo dobro provjeriti podrijetlo omega 3 masnih kiselina u navedenim proizvodima. Jedan od takvih proizvoda na tržištu je Malinca Omega 3 masne kiseline u kapsulama (https://www.malinca.hr/omega-3.html), proizveden od algi. Omega 3 kiselina u algama je najsličnija onoj koju nalazimo u ribi, što znači da su mikroalge, ujedno i jedan od najstarijih organizama na svijetu, izvrstan biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Kapsule Omega 3 kiseline iz Malince su 100% prirodan proizvod. Veganskog podrijetla, bez laktoze, glutena, šećera i ostalih aditiva.

Koenzim q10 je dio svake stanice, što znači da njegov nedostatak u organizmu može loše utjecati na vitalnost naših unutarnjih organa, bez da smo toga zapravo svjesni. Dodatak prehrani Malinca Koenzim Q10 (https://www.malinca.hr/koenzim-q10.html) je patentirani ekstrakt crnog papra. Putem linka možete besplatno naručiti pakiranje od 60 kapsula, potpuno prirodnog podrijetla i bez umjetnih aditiva. Odličan je izvor vitamina i minerala neophodnih za pravilan rad srca, jetre, bubrega i gušterače, svih organa koji nam pomažu izbaciti nepotrebne tvari u prehrani.

Spomenuli smo kako svatko od nas ima individualne potrebe kad pričamo o dodacima prehrani. Prije nego se odlučite za redoviti unos bilo kojeg dodatka prehrani da se posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)