Proteinska prehrana

Kad čujemo riječi ‘proteinska prehrana’ ili dijeta odmah nam na pamet pada meso i samo meso. Osim što iznenadna prekomjerna kupovina mesa može dodatno opteretiti naš novčanik, nije uvijek idealno rješenje za svih.

Proteini se nalaze i u povrću a svaka proteinska prehrana uključuje neograničene količine salata.

Uz to, proteinska prehrana koja ne uključuje proteine životinjskog podrijetla može pomoći dda se osjećamo lakše i poletnije i uključuje mirniji način vježbanja.

Jednostavno jer nije potrebno utezima i kardio treninzima trošiti povećani unos proteina.

Najvažnije je da svoju proteinsku prehranu lišite ugljikohidratima. Također postoje univerzalne namirnice koje je potrebno izbjegavati u slučaju životinjske proteinske prehrane i biljne. Kao primjerice kruh, krumpir, slatkiši, gazirani sokovi i ostale prerađevine šećera.

Proteinska dijeta za vegetarijance

proteinska dijeta za vegetarijanceVegetarijanci koji ne jedu meso životinjskog podrijetla ali jedu ribu imaju neograničeno puno izbora kad je u pitanju proteinski plan prehrane.

Riba je bogata proteinima, ne u istoj količini kao i nemasno meso, ali uz dodatno pojačanje omega masnih kiselina. Također jaja kao namirnica mogu biti okosnica proteinske prehrane.

Jaja su vrlo zdrava namirnica a zbog činjenice da ih se može pripremiti na bezbroj načina, nikad ne moraju dosaditi.

Kuhana jaja su neizostavan sastojak velike većine dijeta i prehrana zbog niskog broja kalorija. Da ne bi dosadila tu su nemasni omleti od raznog povrća ili uz dodatak tunjevine ili gljiva za potpuni obrok.

Od povrća bi svakako trebalo izbjegavati ono koje sadrži ugljikohidrate kao što je krumpir, tikva, kukuruz i grahorice osim mladih mahuna. Što se tiče salata one se preporučuju uz svaki obrok. Bolji efekt će imati salate začinjene maslinovim uljem i limunskom kiselinom.

Upotpunite vege proteinsku dijetu pravilnom rekreacijom

Kad kažemo proteinska dijeta, osim što se sjetimo odrezaka i mesa općenito, pada nam na pamet teretana i svi savjeti koje smo slušali od trenera kad je u pitanju skidanje kila.

Naporni treninzi koji uključuju utege i korištenje tjelesne snage nisu za svakoga, tako ni za pojedince koji koriste vege proteinsku prehranu.

U tom slučaju, dovoljno je raditi vježbe koje vas neće dodatno iscrpiti, poput ciljane meditacije, joge, pilatesa i plivanja.

Rekreacija koja pomaže opustiti mišiće i osigurava masažu unutarnjih organa za bolju funkciju će biti dovoljna.

Što se tiče količine i rasporeda obroka u danu, stručnjaci uvijek preporučuju manje obroke više puta dnevno. Na taj način se održava osjećaj sitosti i smanjuje opći umor koji nastaje unosom ugljikohidrata i šećernih prerađevina. Osim toga, osjećaj gladi zna dovesti do vrtoglavice, tako da je posebno važno ne preskakati obroke, pogotovo ako se radi o planiranoj prehrani.

Dopušteni međuobroci za proteinsku dijetu

Proteinska dijeta

Izbjegavajte čokoladu. Ona će pomoći tijelu da se osjeća super nabijeno energijom samo nakratko. Poslije 15 minuta ćete ponovo osjetiti malaksalost i slabost.

Međuobroci koji su uvijek dopušteni su orašasto voće osim lješnjaka i kikirikija.

Kikiriki ima dobre masnoće u sebi ali i one loše koji odnose energiju tijelu, zato se najviše preporučuju bademi. Pomažu ukloniti mučninu i osjećaj žgaravice te pomažu probavi.

Drugi dopušteni međuobroci uključuju povrće kao što su celer, mrkva, brokula, rotkvice, kelj, blitva od kojeg najpozitivniji utjecaj na tijelo ima ono povrće koje možete konzumirati sirovo.

Voće se ne preporuča, a ako ne možete bez voća onda ga konzumirati tijekom dana, prije večernjih sati svakako.

Margarin, pohano meso, grašak, soju i sir je potrebno izbjegavati također. Mlijeko i mliječni proizvodi su dozvoljeni u ograničenim količinama i sa smanjenim udjelom masnoće.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)