solarni paneli1.1

Cijene režija su porasle do neba. Mnogi pokušavaju uštedjeti ograničenim korištenjem skupe i jeftine struje ali ne uspijevaju.

Najgore je to što ne znamo hoće li još dodatno cijene rasti i općenito što nas čeka vezano za potrošnju energije.

Zato se mnogi ljudi odlučuju za ugradnju vlastite solarne elektrane. Osim što će ograničiti potrošnju klasičnog oblika struje, solarne elektrane su definitivno jedan vid budućnosti.

Nisu namijenjene za svako područje, ovisno o generalnoj klimatskoj slici jer koriste izvor energije iz čiste prirode, odnosno sunca.

Logično je da će na područjima gdje ima više sunčanih sati pružati bolje uvjete upotrebe, jer samo sunce napaja vašu energetsku mrežu i osigurava da sve radi bez problema. To ne znači da ih se ne može koristiti i na područjima gdje nema puno sunca, samo neće dati proizvod jednake kvalitete.

postavljanje vlastite solarne elektrane

Kako doći do vlastite solarne elektrane?

 

Ako i vi želite uštedjeti na računima i razmišljate o izgradnji vlastite solarne elektrane, prije svega morate znati neke detalje koji će vas u startu možda pokolebati.

Naime, prvi i osnovni korak je da ste upravo vi vlasnik ili suvlasnik nekretnine koju želite upotpuniti solarnom elektranom. Možete biti i vlasnik mjerača potrošene struje.

Nakon toga slijede detalji vezani za objekt, odnosno kuću. Čak i nagib krova može biti ključan.

Ako kuća ima krov, solarna elektrana se obično ugrađuje na južnu stranu krova, jer je najviše osunčana. Može se instalirati i na istočnu i zapadnu stranu krova, ali uz dodatke i module koji će pomoći donijeti isti rezultat kao na južnoj strani.

Bez obzira na ostale uvjete, solarna elektrana se nikad ne ugrađuje na sjevernoj strani krova. Ali baš nikad.

Pokrov krova je također ključan. Postoje određeni materijali koji ne idu zajedno sa solarnom elektranom na krovu, kao što su salonitne ploče, azbestne ploče i šindra.

Na navedene materijale nije preporučljivo, najviše zbog njihove slabe izdržljivosti.

Iskustva su pokazala da azbestne ploče lako pucaju pod opterećenjem elektranom, što uzrokuje dodatne troškove i radove. Kako bi se oštećene ploče mogle ukloniti i pravilno zaštititi ostali dio, i solarna elektrana se treba demontirati i ponovo instalirati na novo.

Uzmite u obzir također i vrstu priključka i zakupljenu snagu elektrane. Priključak može biti jednofazni i trofazni. Kod trofaznog nema ograničenja pri potrošnji energije, dok u jednofaznim slučajevima AC snaga dolazi do maksimalnih 3.68 kW.

vlastita solarna elektrana

Vlastita solarna elektrana za veliku uštedu

Solarna energija proizvedena iz fotonaponskih ćelija ili solarnih panela se pohranjuje u sustav s baterijom. Energija iz solarnih panela prolazi kroz uređaj koji se zove inverter jer pretvara DC istosmjernog napona u AC izmjenični napon elektrane.

Inverter je dodatni dio koji je potreban za pretvorbu i dugoročno korištenje.

Za solarne elektrane se kaže da opskrbljuju strujom iz čiste prirode.

Sunčeva svjetlost napaja sustav i pomaže da u svakom trenutku imate dovoljno energije. Ukoliko se nakupi vie novopečene struje nego što potrošači u vašem kućanstvu troše, ta se energija skuplja u baterijskom sustavu koji ju štedi za druga vremena.

Imajte na umu da prije ugradnje solarne elektrane u vaš dom trebate također prijaviti novi priključak i operateru električne struje kako bi se računi mogli prilagoditi budućem pravom stanju potrošnje.
solarni paneli

 

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)