radne stanice

Računala namijenjena za zahtjevne zadatke s puno više mogućnosti pri korištenju od običnog računala se još nazivaju i radne stanice. To su posebna računala za jednog korisnika koji se koriste za CAD, grafičke zadatke, intenzivne obrade procesora kao što su financijske i znanstvene aplikacije te za razvoj svake vrste softvera. Zbog toga što se dosta od njih očekuje, radne stanice mogu biti skuplje od prosječnog novog automobila. Pri kupnji radne stanice, bez obzira jeste li stručnjak ili amater, potrebno je upoznati se s njihovim osnovnim karakteristikama. Radne stanice koje preporučuju stručnjaci imaju prosječno vrijeme između kvarova od 15 000 sati i podržavaju kod za ispravljanje memorije i grešaka.

Najbolje radne stanice također imaju dodatni model napajanja čime osiguravaju vrhunsku grafiku. Također ih možete prepoznati po broju utora. Radne stanice s manje od 5 utora po jedinici će u nekim slučajevima otežati posao. Omogućiti se višeprocesorsku podršku za 2 CPU-a, ne podupiru grafiku ujednačenog pristupa memoriji (UMA) i imaju uzemljen sustav na matičnoj ploči. Najčešće se sastoje od više zaslona vrlo visoke rezolucije te rade uz pomoć bržeg procesora od onih u osobnim računalima. Upravo zbog ovih karakteristika, radne stanice se najviše koriste u poslovne i profesionalne svrhe. Zahvaljujući dodatnoj memoriji, pogonu i kapacitetu pogona, koriste se za obavljanje više zadataka u isto vrijeme. Opremljene su najčešće s 3D mišem i dodatnim uređajima za pohranu podataka. Osim za uređivanje slika visoke kvalitete, radne stanice se koriste za kompjuterski oblikovan dizajn, animacije i matematičke crteže.

Postoje i prijenosne radne stanice, odnosno mobilna računala s ugrađenim karakteristikama koje nisu tipične za standardni laptop. Među tim karakteristikama su brži procesori, CPU s više snage i dodatna memorija. Također su znatno teži od običnog laptopa. Mobilne radne stanice su namijenjene za obradu velike količine informacija, dizajn a može se i nadograđivati postojeći dizajn preko njih na udaljenosti.radne stanice

Kad kupujete radne stanice, kod velikog broja prodavača ćete naići na komade označenim natpisom refurbished ili obnovljena radna stanica. U ovom slučaju ‘obnovljeno’ ne mora značiti da je računalo ikad prije bilo korišteno. Uglavnom to bude razlog zašto se kupci odluče za kupiti kompletno novo računalo, no u nastavku teksta donosimo ono najvažnije što trebate znati kad je u pitanju kupovina obnovljenog ili refurbished računala. Dapače, obnovljene radne stanice, su preporuka svima koji ne žele dati puno novca za ovako važan uređaj. Iste mogu biti ‘obnovljene’ upravo zato što je proizvođač odlučio poboljšati neki od koraka proizvodnje. Upravo zato je važno da se upoznate s komponentama koje su vam potrebne kod ove kupovine.

 

Refurbished računala ne znači da su već korištena

Kad vidite oznaku refurbished računala to znači da se radi o računalima koja su vraćena proizvođaču ili iz nekog drugog razloga nisu ostvarila prodaju. Zapravo se radi o provjerenim, očišćenim, u potpunosti obnovljenim računalima koji sa sobom nose i jamstveni list. Također su vraćena na izvorne tvorničke postavke. Refurbished može također značiti da je računalo bilo dio veće narudžbe, koja je na kraju bila otkazana ili promijenjena kao što to zna biti u velikim tvrtkama. Zaljubljenici u tehnologiju kupovinom refurbished računala mogu znatno uštedjeti na troškovima, pogotovo pojedinci koji žele sami sastaviti svoju radnu jedinicu od refurbished dijelova. Na tržištu možete pronaći sve vrste refurbished računala kao što su laptopi, osobni kompjuter, radne stanice i ostale verzije mobilnih računala.

Ako ste se na kraju odlučili za kupovinu refurbished računala, ili neke njegove verzije, ipak treba pripaziti na nekoliko krucijalnih detalja. Nama je u interesu da budete zadovoljni svojim konačnim odabirom zato savjetujemo da provjerite tko je odgovoran za obnovu računala. To može biti originalni proizvođač ili treća strana.

Obnovljeno računalo ili radna stanica od treće strane možda neće imati karakteristike koje odgovaraju originalnim postavkama. U svakom slučaju, savjetujemo da prije kupovine isprobate sve važne komponente, zvučnike, sve utore i kameru.

Ono što je također važno napomenuti je da ćete najviše biti zadovoljni kupovinom računala od proizvođača koji je ujedno ovlašten za prodaju novih kompjutera. Osim što znači da je proizvod pouzdan, s njim ćete dobiti i vrlo važno jamstvo na uređaj. Velika većina refurbished računala ne dolaze zajedno s monitorom, operativnim sustavom, bežičnom mrežnom karticom, DVD utorom i sličnim komponentama koje se mogu lako nadograditi.

Za bogatu ponudu obnovljenih ili refurbished računala možete posjetiti stranice tvrtke Recositech.hr. Recositech svako obnovljeno računalo testira na temeljiti način s briljantnim rezultatima. Svojim načinom obnove produžuju vijek vašeg računala za čak 300% s jamstvom da se serijske greške neće događati. Serijske greške se javljaju tipično nakon prvih mjesec dana korištenja računala, s obzirom da tu fazu računala prođu za vrijeme obnove, tipične serijske greške se na ovaj način mogu u potpunosti eliminirati. Ukoliko vam je potrebno dodatnih informacija, Recositech nudi korisničku podršku putem maila ili telefona. Savjetovati će vas slijedeći sve vaše upute, bilo da se radilo o osobnoj kupovini ili za tvrtku.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)