gusta kosa

Gusta kosa zdravog sjaja koja raste nesmetano je želja više manje svih pripadnica ljepšeg spola. Tretmani za kosu koji su danas lako dostupni mogu oštetiti kosu zbog kemijskih sastojaka, učestalog feniranja, kovrčanja i sličnih postupaka.

Osim toga, čini se da su najpopularnije boje za kosu one neprirodne u stvari. Kako bi se postigla kričavo plava, zelena ili roza boja kose, prethodno ju treba dodatno posvijetliti. Preparati koji se koriste u procesu mogu učiniti kosu jako slabom i spriječiti njen rast.

najbolja hrana za rast kose

Kad kažemo hrana za rast kose, ne govorimo o pripravcima koje možete sami napraviti u obliku maske za kosu. Naprotiv, govorimo o hrani koju svakodnevno unosimo u naš organizam. Hrana koju redovito konzumiramo utječe na cjelokupno zdravlje i na to kako se osjećamo. Zdrava i sjajna kosa je rezultat uravnotežene prehrane, dok kosa nezdravog izgleda upućuje da možda ne konzumiramo prave namirnice.

Najbolja hrana za rast kose

Svaka vlas se sastoji od proteina, keratin, što znači da bi naša prehrana trebala obilovati proteinima u svom sastavu. Najbolja hrana za kosu, namirnica koja je u svom prirodnom obliku prepuna proteina je jaje. Ujedno pomaže i kod bržeg rasta kose, osim što ju obnavlja od korijena do vrhova. Nedostatak proteina u našem organizmu može svakako prouzročiti slabiji rast kose, ispucale vrhove i beživotan izgled kose, no nije jedini faktor na koji treba obratiti pažnju.

Jednako je sa željezom u krvi. Anemija i oštećena kosa su povezani simptomi. Valjalo bi u svakodnevnu prehranu unijeti više namirnica koje su bogate željezom, kako bi se kosa mogla regenerirati iznutra.

nnajbolja hrana za rast kose

Za veći unos željeza, obogatite svoju prehranu mladim špinatom, ciklom, crvenim mesom i ostalim namirnicama koje utječu pozitivno na razinu željeza u krvi.

Citrusno voće je hrana za kosu koja će pomoći apsorbirati željezo i vratiti kosi zdrav izgled. Naime, osim što obiluju vitaminom C, citrusi ili agrumi sadrže kolagen, koji je neizbježan sastav svake zdrave kose.

Šarenilo na tanjuru

Na zdrav izgled kose, osim loše prehrane, mogu utjecati i drugi čimbenici, kao što su genetika, godine života, hormonalni poremećaji ili jednostavno prejaki tretmani vlasišta i kose.

Na genetiku i godine možemo slabo utjecati, s hormonalnim poremećajima se može, s puno napora, doći na kraj ali prehrana je nešto na što možemo utjecati u potpunosti. Za zdravlje unutarnjeg organizma, koje će se odraziti na našoj vanjštini, potrebno je redovito uzimati ‘nove’ namirnice kojima ste obogatili prehranu.

nnajbolja hrana za rast kose

Bobičasto voće – odličan dodatak za kolače, kreme i jogurte, bobičasto voće obiluje željezom, vitaminima potrebnim za pravilan rad srca i jetre, i ono najvažnije, jako su ukusni.

Orašasti plodovi – zbog toga što su bogati zasićenim masnim kiselinama, omega 3, 6 i 9, orašasti plodovi su neophodna hrana za kosu. Omega kiseline naše tijelo nažalost, ne može proizvesti samo, zato je potrebno unositi ga putem hrane.

Integralne žitarice – su bogate biotinom, koji je neophodan za sintezu aminokiselina koje aktivno potiču bolji rast kose. Biotin također hrani ćelije stanica nutrijentima te omogućava njihov pravilan rad. Uz to obiluju cinkom, vitaminima i mineralima i željezom.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)