Kids wear jacket and hat in early spring forest.
Odgovarajuća veličina, mekani i prozračni materijali te jednostavnost odijevanja osnovni su čimbenici na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine dječje obuće. Kako odrediti odgovarajuću veličinu odjeće te za koje se materijale odlučiti, provjerite u nastavku teksta.

Većina roditelja složit će se da je održavanje dječje odjeće izazovan zadatak. Odjenete ih u lijepu odjeću, sigurno neće ostati čista duže od sat vremena. Tragovi od slatkiša i druge hrane, mrlje od trave, lokve, blata… sve to ostavlja traga na njihovoj odjeći. Naravno, ne treba zabraniti djetetu da bude dijete i učiti ga da se suzdržava od zabavnih aktivnosti samo da se ne bi zaprljalo.

Međutim, odabir odgovarajućeg materijala dječje odjeće može značajno olakšati njezino pranje i sušenje. O tome koji su materijali najbolji za dijete te koji još čimbenici utječu na odabir dječje odjeće, pročitajte u nastavku koji slijedi.

Kako odrediti idealnu veličinu dječje odjeće?

Odgovarajuća veličina dječje odjeće ključna je u osiguravanju udobnosti i pravilnog razvoja, a za sobom povlači i druge dobrobiti.

Odjeća koja veličinom potpuno odgovara djetetu neće uzrokovati nelagodu ili iritacije tijekom nošenja te će ujedno omogućiti potpunu fleksibilnost pokreta, ne ograničavajući mališane u njihovoj igri.

Prilikom odabira idealne veličine poslužite se tablicama veličina, zatim svakako izmjerite djetetov obujam struka i prsa, osobito ako kupujete odjeću bez da je dijete najprije isproba.

Koji su materijali najbolji za dijete?

S obzirom na to da je dječja koža vrlo osjetljiva, materijal je još jedan neophodan čimbenik koji treba uzeti u obzir. Materijal bi trebao stvarati osjećaj mekoće i nježnosti na djetetovoj koži. Ne smije iritirati niti na bilo koji način izazivati nelagodu. Uvijek se odlučite za prozračne materijale ugodne za kožu. Možete čak isprobati organske materijale koji ne sadrže nikakve kemikalije.

Uzmite u obzir i težinu tkanine. Teški materijali mogu opteretiti djecu i ograničiti njihovo kretanje. Iz svih navedenih razloga pamuk je često prvi odabir za dječju odjeću zbog svoje mekoće, udobnosti i prozračnosti. Organski pamuk još je bolja opcija. Široku paletu dječje odjeće od organskih materijala potražite u asortimanu brenda https://answear.hr/m/konges-slojd.

Vuna je prikladna za hladnija razdoblja; izvrsna je za održavanje topline, ali pazite da dijete kojim slučajem nije alergično na ovaj materijal. Odjeća od mikrovlakana je mekana, lagana i brzo se suši, stoga je odlična za sportske aktivnosti na otvorenom.

Female toddler fastening hooded jacket, Tegernsee, Bavaria, Germany

Sigurnost je na prvom mjestu

Dječja odjeća dolazi s puno dodataka poput mašni, nitna, cvjetova, gumba i patentnih zatvarača koji mogu biti oštri na rubovima. Provjerite uzrokuju li takvi dodatci osip na koži te urezuju li se u nježnu kožu djeteta. U svakom slučaju ovakva odjeća nije prikladna za svakodnevno nošenje. Ako je riječ o odjeći za novorođenčad i dojenčad, provjerite jesu li vezice i bilo koji ušiveni dodatci dovoljno pričvršćeni. Također, uvijek provjerite obujam vrata ako kupujete odjeću s ovratnicima.

Na kraju, ali ne manje važno, djeca uvijek trebaju nositi odjeću prikladnu vremenskim uvjetima. Stoga, dok im obnavljate garderobu, obratite pažnju na godišnje doba tijekom kojeg će nositi nove traperice, suknju ili bluzu. Bez obzira na to koliko su slatke haljine s dugim rukavima koje vidite na vješalici, ne biste ih trebali kupiti, pogotovo ako vrijeme to „ne dopušta”. Prioritet uvijek bi trebala biti udobnost vašeg djeteta.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)