Obogatite i vi svoju prehranu voćem koje je bogato proteinima. U ljetnim danima, često gubimo apetit i želju za hranom kad su visoke vrućine prisutne. Uz pomoć redovitog unosa voća možemo se osvježiti, napuniti energijom i nadomjestiti sve prehrambene nedostatke.

Zato trebamo tražiti voće sa najviše proteina.

svježe voče

Voće koje je bogato proteinima, obično dolazi i s dosta kalija u svom sastavu, što znači da pomažu održavati krvni tlak na željenoj razini.

Ako se pitate koje voće ima najviše proteina, vjerojatno ćete se iznenaditi na točan odgovor.

Na listi koju donosimo nalaze se svježe verzije voća i suhe. Suho voće je puno više bogatije proteinima, ali isto tako ima visoki udio šećera, zbog čega savjetujemo oprez pri konzumaciji, pogotovo ako brojite kalorije.

Neke voćke koje ćemo navesti uz visoki udio proteina imaju i visok udio vlakana, što znači da ćete se duže osjećati sitima. Također visoki udio vlakana pozitivno utječe na probavu i imunitet. Druge su ujedno i moćan antioksidans, što znači povoljno utječu na čišćenje organizma. Sve u svemu, voće je zdravo, može biti zasitno a u ljetnim danima koji tek dolaze, ima uvijek više izbora i više egzotičnog voća za kupiti.

Koje voće ima najviše proteina – sušeno ili svježe?

Odgovor je sušeno voće, ipak. Suho voće je također bogato vlaknima, što je dodatna pogodnost a i praktično je za jesti u pokretu. Vrećica sušenih marelica stane u svaku torbu, a samo nekoliko sušenih marelica će vas održavati sitim nekoliko sati, pomoći kod probave i ostvariti visoki unos proteina.

Voće sa najviše proteina

sušeno voče

Sušene marelice – su specifična verzija marelice, koja je poznata po malo bodljikavoj teksturi. Ljudi se često žale na osjećaj peckanja na jeziku nakon što jedu suhe marelice. To svakako nije voće kojeg možete pojesti puno odjednom. Mogli biste osjećati jaku žeđ nakon samo nekoliko sušenih marelica, što je odlična vijest jer ćete morati piti više tekućine. To je nešto što nekako zaboravimo kad smo u žurbi.

Suhe marelice su definitivno voće sa najviše proteina, i imaju 3,4 grama proteina na 100 grama.

Sušene grožđice – za razliku od grožđa, imaju puno više proteina, ujedno i kalija. Ono što vjerojatno niste znali je dok grickate grožđice, unosite također jako puno kalcija, što znači da jačate svoje kosti i zube.

Guava – ovaj puta svježa, se ugurala odmah nakon dva gore navedena primjera voća. Ono što možda niste znali je da je samo pola voćke Guava sadrži količinu C vitamina potrebno za jednu osobu, na dnevnoj razini. Osim toga, Guava je bogata lipokenom, antioksidansom koji nalazimo u ralčici, samo u puno manjem omjeru.

Datulje – sušene ponovo, jako bogate proteinima, vlaknima i kalijem. Visoki unos vlakana će vas duže držati sitim ali i pomoći sniziti razinu kolesterola u krvi.

Suhe šljive – vjerovali ili ne, suhe šljive tek sad dolaze na red, što bi moglo zbuniti jer većinom budu prve na listi za ljude s probavnim problemima. Suhe šljive također imaju dosta fenola, koji pomaže spriječiti rak i čuva zdravlje srca. Pripazite kad ih konzumirate jer jednako tako imaju i visoki udio šećera.

Avokado – ovu voćku najčešće spominjemo kad pričamo o zdravim masnoćama. Avokado je prilagodljiv jelima, može se termički obraditi na nekoliko načina, s njime ukrasiti voćna salata i sendvič, a neizostavni su dio umaka guacamole, poznatog po zelenoj boji. Također ima puno kalija.

Bilo da se radi o svježem ili suhom voću, voće sa najviše proteina je jednostavno uklopiti u gotovo svako jelo. Neko voće možete tretirati kao čitav obrok, dok će neko (kao bademi i sušene brusnice) djelovati kao savršen međuobrok, održavajući vas sitim i zadovoljnim.

0 Odgovori

Odgovori

Želite li se pridružiti raspravi?
Slobodno pridonesite

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)